Arkivbild. Anna Ardin kommenterar att Julian Assange nu är en fri man.
Arkivbild. Anna Ardin kommenterar att Julian Assange nu är en fri man. Bild: Ylva Sundgren

Anna Ardin om Assanges frigivning ”Glad att han är ute”

2010 polisanmälde Anna Ardin Julian Assange för våldtäkt. Nu uttalar hon sig om hans frigivning i ett inlägg på X.

ANNONS
|

Den spionanklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange går nu fri. Detta efter att han erkänt spridande av hemlig information och kommit överens med USA:s justitiedepartement.

I ett inlägg på X skriver Anna Ardin, som var en av två kvinnor som 2010 polisanmälde Assange för sexuella övergrepp, att hon är glad att han är ute.

”Eftersom jag har fått skit varje gång dåliga saker hänt Assange kanske jag kan få cred nu när han är fri? Skämt åsido så har jag ju haft noll makt här, men jag är glad att han är ute & hoppas han ska kämpa för transparens & mänskliga rättigheter, utan att förgripa sig på kvinnor”, skriver Ardin i inlägget.

ANNONS

I ett mejl till GP utvecklar hon sina tankar.

”Jättebra att Assange kunnat kunnat nå en överenskommelse med det amerikanska rättsväsendet, och att han släppts. Att frihetsberöva människor för att de visar på några av de många enorma krigsbrott som skett och som fortfarande sker i USA:s krig för dominans runt om i världen är orättfärdigt. Vi har rätt att få veta om övergrepp och brott mot internationella lagar, särskilt när de sker i vårt namn. Hemlighetsmakeriet kring krigen är inget annat än ett sätt att hålla krigsförbrytare om ryggen. Sanningen är den enda vägen till den fred som världen så innerligt behöver”, skriver Ardin.

Anna Ardin har vittnat om hur Julian Assange utsatt henne för sexuella övergrepp när han var på besök i Stockholm för att medverka på ett seminarium. I november 2010 häktades Julian Assange i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång. Assange, som då befann sig i Storbritannien, skulle överlämnas till Sverige, men bosatte sig på Ecuadors ambassad i London. Där spenderade han kommande sju år efter att ha beviljats politisk asyl av Ecuador.

Assange nekade till anklagelserna och vägrade inställa sig till förhör, eftersom han fruktade att Sverige skulle utlämna honom till USA. Eftersom den svenska åklagaren inte lyckats förhöra Assange preskriberades Annas fall 2015. Utredningen lades sedan ner 2019.

ANNONS

I sitt mejl till GP skriver Ardin vidare att hon ”verkligen hoppas att Julian fortsätter sitt viktiga arbete för transparens och mänskliga rättigheter, och att han inte begår några fler övergrepp mot kvinnor. Mitt fall preskriberades för snart 10 år sedan och har ingenting med de här nyheterna att göra.”

Sedan Anna Ardins vittnesmål mot Assange har hon varit en måltavla för hat och hot, och bland annat anklagats för att vara CIA-agent. På grund av detta har Ardin tidvis levt med personskydd. 2021 kom Ardins bok ”I skuggan av Assange: mitt vittnesmål”, där hon berättar om händelserna.

LÄS MER:Frisläppt Assange rör upp känslor: "Bevis fanns"

LÄS MER:Assange fri efter tolv år – gjort upp med USA

LÄS MER:Här är alla turerna kring Julian Assange

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS