Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001.
Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001. Bild: KALLE AHLSÉN

Kurdo Baksi: Dawit Isaak har varit fängslad i 250 månader

Dawit Isaak har har hållits fängslad sedan september 2001. I och med det är han nu den journalist som suttit frihetsberövad längst i världen för sitt journalistiska arbete. Kurdo Baksi undrar varför det svenska utrikesdepartementet är så passivt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Det är nu 250 månader sedan den svenske journalisten och göteborgaren Dawit Isaak frihetsberövades i Eritreas huvudstad Asmara. Anledningen till att Dawit Isaak lever avskuren från omvärlden sedan 23 september 2001 är att han utövat sin grundläggande mänskliga rättighet – yttrandefriheten. Bland annat efterlyste Dawit Isaak demokrati i den oberoende tidningen Setit som han också var delägare i.

Under 250 månader har Dawit Isaak nekats åtalspunkt, rättegång, advokat och kontakt med omvärlden. 250 månaders fängelsevistelse för Dawit Isaak betyder tyvärr också att han är den journalist som suttit längst frihetsberövad i världen för sitt journalistiska arbete. På senare tid får jag ofta en fråga som får mig att må dåligt. "Hur kan vi tillåta att en svensk medborgare sitter frihetsberövad i mer än tjugo år? Vem är ansvarig för att Dawit Isaak inte kan få sin frihet?"

ANNONS

Huvudansvarig för Dawit Isaaks ofrihet är Eritreas despotiske president Isaias Afewerki som inte tillåter fria val, fritt rättsväsende eller fria medier i sitt land. Afewerki har i princip kidnappat fem miljoner själar och spärrar in alla som kritiserar honom, vägrar förslavas med evig militärtjänst eller försöker fly. Inte ens den efterlängtade eritreansk-etiopiska freden för fyra somrar sedan har minskat magnituden i Afewerkis despotism.

Men även Stockholm har ett ansvar för att Dawit Isaak i 250 månader lever under förfärliga förhållanden.

Men även Stockholm har ett ansvar för att Dawit Isaak i 250 månader lever under förfärliga förhållanden. Vare sig kung Carl Gustaf eller någon svensk statsminister har ansträngt sig för att besöka Dawit Isaak. Riksåklagaren vägrar inleda en förundersökning mot ledningen i Eritrea för påtvingat försvinnande och tortyr av Dawit Isaak.

Mitt förslag om att ge diplomatstatus till Dawit Isaak för att påskynda hans frihet har mött kalla handen. Sverige har vägrat utvisa en enda eritreansk diplomat som ett stöd för Dawit Isaak. Men värst av allt är Sverige låtit den eritreanska regimen härja fritt i vårt land. Eritreas ambassad tillåts fortsätta driva in en den så kallade exilskatten på två procent av svenska medborgare på svenskt territorium

Och den 28 juli ännu anordnas en Asmara-vänlig propagandafestival i Eggeby gård i Stockholm, en festival som skänker intäkterna till diktaturen Eritrea som inte tillåter Dawit träffa en enda familjemedlem i över två decennier.

ANNONS

Det som sårar mig mest är att inget tyder på att det svenska utrikesdepartementet ens funderar på att höja rösten mot Eritrea. Inte ens när en svensk yttrandefrihetskämpe suttit 250 månader i fängelse.

LÄS MER:20 år i fängelse för Dawit Isaak

LÄS MER:FN-experter: Släpp Dawit Isaak

LÄS MER:Tidskriften ”Tid” skildrar Eritreas fängslade journalister

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS