Jenny Högström: Det som är bra med klassiker – är att de faktiskt är bra

Jenny Högström lyssnar på nya litteraturpodden P3 Klassikern om Hemingways ”Den gamle och havet”.

ANNONS
|

Ikoniska romaner. Den ultimata revanschen. Den absoluta klassikern. Så kan det låta när Sveriges Radio ska lansera en ny litteraturpodd för en ung publik.

Men mig lurar ni inte. Trots att jag är fullständigt allergisk mot ord som ikonisk – nej, det heter inte så, möjligen legendarisk, banbrytande, framstående – är vad som döljer sig bortom detta fyrverkeri av överdrifter ett program med den mindre lockande men helt adekvata titeln P3 Klassikern.

Här kommer programledaren Emelie Rosenqvist att samtala med sina gäster om ett antal klassiska romaner. Först ut är kulturjournalisten Kristofer Andersson och Ernest Hemingways ”Den gamle och havet” från 1952.

ANNONS

Året därpå fick Hemingway Pulitzerpriset för den korta romanen. 1954 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

”Här pressar han in allt han lärt sig om livet”, säger Andersson om Hemingways intensiva skildring av den åldrade fiskaren Santiagos kamp mot den jättelika fisken. Hans seger – och samtidigt, förlust.

Alltså: handlingen, författaren, den historiska kontexten – vi får lite av allt utan att det blir dumt. Dessutom kopplar Andersson upp Hemingway mot ett mansideal på frammarsch och figurer som Andrew Tate och Jordan B Peterson. Men poängterar att Hemingways Santiago är en finstämd och sensibel gammal man i jämförelse.

Det är nästan så jag blir sugen på att läsa om boken för första gången på trettio år.

Och förstår ni hur tacksamma vi ska vara mot gamla Ernest för hans isbergsteknik? Förstår ni hur många urtråkiga miljöbeskrivningar och personbeskrivningar och fan och hans moster som gick i arv från 1800-talsromanen som vi slipper efter hans rådiga ingripande?

Det som är så bra med klassikerna – är att de faktiskt är bra för det mesta.

Inte några jävla snackisar. Utan Stor Litteratur.

Därför är de toppen att läsa. Därför är de toppen att tänka med. Därför är de toppen att prata om. I en sån här litteraturpodd – ja, till exempel.

ANNONS

För den som i stället vill dyka ner i litteraturens mörkare våningar rekommenderar jag podden Skogarna, som talar om Georges Bataille – och om fötter.

Befriande långt från svenska samtidsförfattare och deras ömma tår.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Upplösningstillstånd. Rapport från en skilsmässa” av Christian Daun

LÄS MER:Läskrisen handlar inte om resurser, utan om konkurrens

LÄS MER:Johanna Frändén om hur hon blev en ”Hemingwaykvinna”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS