Dog i TV4:s äventyrsprogram Berget – hade högt blodtryck

Den man i 50-årsåldern som dog under inspelningen av TV4:s äventyrsprogram ”Berget” hade högt blodtryck, skriver SVT.
Vårdbolaget som genomförde hälsoundersökningen säger till kanalen att de inte hade godkänt mannens medverkan.
– Jag var orolig över blodtrycket, han hade inte fått hjärtmedicin under så många veckor innan han var med, säger mannens fru till SVT.

ANNONS
|

I TV4:s nya äventyrsprogram ”Berget” skulle deltagarna bestiga Norges nationalfjäll Stetind. Men under en av etapperna på inspelningen drabbades en av deltagarna av hjärtstopp och hans liv gick inte att rädda.

Nu rapporterar SVT att castingens hälsokontroll visat att mannen hade högt blodtryck. Ändå godkändes hans deltagande.

– För att få vara med i programmet måste man klara hälsokontrollerna. Jag har inte rätt att berätta om just det här resultatet, men det gjordes flera bedömningar av läkare, säger Karin Nyman, TV4:s kommunikationschef till SVT.

Familjen ska inte ha fått ta del av produktionens hälsokontroll men vårdbolaget som genomförde undersökningen säger till SVT att de inte hade godkänt mannens medverkan.

ANNONS

I journaler från mannens vårdcentral framgår det, enligt familjen, att han åt medicin för sitt blodtryck och att det fortsatt var förhöjt vid sista besöket innan resan.

– Om man har en åkomma måste det vara nej. Han borde fått nej. Visst, han hade blivit besviken, men han hade kanske levt idag, säger mannens fru till kanalen.

Fanns ingen hjärtstartare

Produktionen ska också ha gett uppgifter till familjen om att det inte fanns någon hjärtstartare på plats vid inspelningen.

– Vilken medicinsk utrustning som behövs bedömer läkarteamet på plats. Exakt vad som fanns kommer vår egen utredning att visa, säger Karin Nyman.

Nu frågar sig familjen varför produktionen godkände mannens medverkan trots hans höga blodtryck.

Inspelningen av programmet ”Berget” skulle ha pågått i två veckor men har pausats av TV4. Vad som händer med den framöver har kanalen ännu inte gått ut med.

Den norska polisen inledde en utredningen i samband med dödsfallet men ingenting tyder på att ett brott begåtts.

– Det är standardprocedur att undersöka saken om dödsorsaken är oklar. Vi har fått vissa svar, och just nu har vi ingen grund att tro att något straffbart har skett, sa polisadvokaten Erik Magnus Blomli vid Nordlands polisdistrikt till GP efter dödsfallet.

ANNONS

LÄS MER:Efter dödsfallet: "Berget" spelas inte in i år

LÄS MER:Svensk man död i olycka i Norge – föll från berg

LÄS MER:Petter uttalar sig om dödsfallet i Norge

ANNONS