Svenske Hollywoodskådisen Dolph Lundgren är aktuell med en kommande dokumentär och öppnar upp i en intervju med Vogue.
Svenske Hollywoodskådisen Dolph Lundgren är aktuell med en kommande dokumentär och öppnar upp i en intervju med Vogue. Bild: Vianney Le Caer

Dolph Lundgren öppnar upp i Vogue

Den svenska filmstjärnan Dolph Lundgren pratar med Vogue om sin unga hustru, åren i USA och den tuffa uppväxten i Stockholm. Och snart kommer en ny dokumentär om hans liv i Hollywood.

ANNONS
|

Det är magasinet Vogue Scandinavias reporter som har fått komma hem till den svenske, men numera amerikanska medborgaren, Dolph Lundgrens hem i Los Angeles.

Där på takterassen intill den svalkande poolen pratar Dolph Lundgren, 66, om sin cancerdiagnos, åren i USA och hur han träffade sin unga hustru, norsk-amerikanska producenten Emma Krokdal, 28.

De träffades på ett gym i West Hollywood våren 2019. Krokdal kände först inte igen den reslige svensken, vilket kanske inte är så märkligt då hon inte ens var född när Dolph 1985 slog igenom som den ryske boxaren Ivan Drago i den fjärde Rockyfilmen.

ANNONS

Hur som helst började de att prata. Utvecklade en vänskap och blev till slut kära i varandra, trots åldersskillnaden.

– Vi tyckte om varandra och hade mycket gemensamt. Den skandinaviska kulturen till exempel, säger Emma Krokdal som sitter med på intervjun med Vogue.

Dolph fick ta emot sitt dödsbesked

Fyra år senare gifte de sig på grekiska Mykonos efter att ha fått ”godkänt” av Dolphs båda döttrar, ungefär jämnåriga med Krokdal.

Nu jobbar även det äkta paret med varandra. Dolph Lundgrens senaste film, ”Wanted man”, är producerad av hans unga hustru och hon har ett finger med i den kommande dokumentären om Dolph Lundgrens liv, ”Fights worth fighting”.

Där kommer Dolphs cancersjukdom såklart att få stort utrymme. Skådespelaren diagnosticerades med njurcancer 2015. Tumören avlägsnades och allt såg bra ut. I fem år. Men sommaren 2020 upptäcktes sex nya tumörer i samma område där den ursprungliga tumören hittats.

Ett år senare hade cancern spridit sig ytterligare och Dolph Lundgren fick veta att han hade två, kanske tre år kvar att leva. Efter ett nytt utlåtande ändrades plötsligt diagnosen. Tack vare en genförändring kunde han behandlas på ett helt annat sätt och efter tre månader hade tumörerna minskat rejält.

– Jag har en fantastisk läkare här i L.A. som upptäckte att jag hade fått fel behandling, säger Dolph Lundgren till Vogue.

ANNONS

Även hans jobbiga uppväxt i Sverige med en våldsam pappa som brukade slå honom kommer att skildras i den nya dokumentären. Och såklart hans många år som actionhjälte i Hollywood.

Det är i dagsläget oklart när dokumentären ”Fights worth fighting” kommer att släppas och var den kommer att visas.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Dolph Lundgrens ilska: ”Vakna, svenska vikingar”

LÄS MER:Dolph Lundgrens cancer: ”Förberedde mig på att dö”

LÄS MER:Dolph Lundgren: Folk såg mig som en robot

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS