Rania Shemoun Olsson.
Rania Shemoun Olsson. Bild: Pontus Lundahl/TT

Folkkära TV4-profilen slutar som programledare

TV4-profilen Rania Shemoun Olsson lämnar sitt uppdrag som programledare för ”Nyhetsmorgon.” Nu ska hon istället bli nyhetsankare på kanalen. Omplaceringen är en konsekvens av de besparingar bolaget tvingats göra under hösten.

ANNONS
|

Mediehösten 2023 har tyngts av besparingar och varsel. Tidigare i november meddelade TV4 att man bantar sin nyhetsredaktion med drygt 20 tjänster. En av de som slutar är det folkkära nyhetsankaret Anna Lindmarker, som riktade kritik mot bolaget.

– Jag är förvånad. TV4 har ändå genererat en vinst till alla ägare, dels till Bonnier och dels till Telia. Har man inte sparat de pengarna för sämre tider? Varför inte då?, sa hon till TT.

Nu står det klart att ännu ett känt ansikte kommer påverkas av besparingar. Programledaren Rania Shemoun Olsson lämnar sin roll på ”Nyhetsmorgon” för att i stället bli nyhetsankare, vilket Expressen var först att rapportera om.

ANNONS

Enligt Johanna Thulin Bratten, programchef på TV4, behöver man spara in på heltidsarbetande programledare.

– ”Nyhetsmorgon” ser olika ut från termin till termin med olika programledare. I vår har vi behov av färre programledare på heltid och Rania kommer framför allt att göra nyheterna i ”Nyhetsmorgon”, säger hon till Expressen.

Kommer sakna rollen

Rania Shemoun Olsson skriver på Instagram att hon ser fram emot sitt nya uppdrag, men att hon kommer saknar att vara programledare för ”Nyhetsmorgon”.

”Att leverera trovärdiga nyheter om det senaste och viktigaste till våra trogna tittare är oerhört meningsfullt och givande. I en omvärld som snurrar allt snabbare och är allt mer polariserad känns nyhetsförmedlingen mer relevant än någonsin.”, skriver hon.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Tio tjänster bort på TV4 – och halverad budget för ”Efter fem”

LÄS MER:TV4 skär ner – populära nyhetsankaret slutar

LÄS MER:Så ska Liseberg ersätta Lotta Engberg efter avhoppet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS