Stefan Mählqvist, författare, litteraturvetare och tv-programledare i sin soffa i regnbågens alla färger.
Stefan Mählqvist, författare, litteraturvetare och tv-programledare i sin soffa i regnbågens alla färger. Bild: Andreas Lundberg / Aftonbladet / TT

Författaren och tv-profilen Stefan Mählqvist är död

Författaren Stefan Mählqvist död. För en hel generation svenskar blev han känd för sina TV-program för barn – där han tipsade om böcker. Programmets klassiska signatur nynnade han själv.

ANNONS
|

Stefan Mählqvist gick bort söndagen 18 augusti efter en tids sjukdom. Det bekräftade hans familj på måndagen för Aftonbladet.

Stefan Mählqvist var litteraturvetare, författare, kritiker och översättare. Allra mest känd blev han dock som programledare i SVT. Under åren 1976 till 1989 ledde han det folkkära tv-programmet ”Boktipset”, där han tipsade om böcker för barn och ungdomar.

Många tv-tittare, inte minst barn födda på 1960-talet, kommer väl ihåg programmets signaturmelodi, som Mählqvist nynnade själv: ”Ni-na-ni-na-ni-nanna, ni-nanna-na-ni-na...”.

En tv-soffa i regnbågens alla färger

Barfota, liggande eller sittande i en stor regnbågsrandig soffa, tipsade han sedan om en ny bok i varje avsnitt.

Programidén var hans egen, och i en radiointervju berättade han senare hur glad han var över att ”Boktipset” blivit så långlivat och uppskattat. ”Det fungerade så himla bra faktiskt, det var en slags kulturreklam vi gjorde.” berättade han bland annat då.

ANNONS

Till vardags var Mählqvist docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, med specialintresse för just barn- och ungdomslitteratur och litteratursociologi. År 1977 kom hans doktorsavhandling ”Böcker för svenska barn 1870–1950: en kvantitativ analys av barn- och ungdomslitteratur i Sverige".

En tid var han också gift med Karin Johannisson, författare och professor i idéhistoria, som gick bort 2016.

Stefan Mählqvist blev 81 år gammal.

LÄS MER:Gena Rowlands kvinnoporträtt har ristat in sig i filmhistorien

LÄS MER:Ulf Dageby slutade aldrig spela sin rock’n’roll

LÄS MER:Falsk Boktipset-soffa till salu

LÄS MER:Fusksoffan har fått ett nytt hem

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS