Joel Kinnaman är inte längre misstänkt för förtal. Däremot pågår förundersökningen mot honom om oaktsam våldtäkt.
Joel Kinnaman är inte längre misstänkt för förtal. Däremot pågår förundersökningen mot honom om oaktsam våldtäkt. Bild: Evan Agostini

Förtalsärende mot Joel Kinnaman läggs ner

Förra sommaren anmäldes skådespelaren Joel Kinnaman av en kvinna för en våldtäkt som ska ha ägt rum i New York. Sedan har Kinnaman anmält kvinnan för utpressning och kvinnan anmält honom för förtal. Nu lägger åklagare ner två av tre förundersökningar i ärendet.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver Åklagarkammaren i Skövde att kammaråklagare Virpi Alajarva på måndagen beslutade att lägga ner förundersökningen för två brottsmisstankar i härvan kring den svenske skådespelaren Joel Kinnaman.

Förundersökning om oaktsam våldtäkt pågår fortfarande.

Sommaren 2021 anmäldes Kinnaman av en kvinna för en våldtäkt som ska ha ägt rum i New York. Därefter anmälde Kinnaman kvinnan för utpressning. Hon svarade med att anmäla honom för förtal, då han skrivit om det hela på Instagram.

Inget beslut om våldtäktsärendet

Orsaken till att förundersökningen om grovt förtal läggs ner är att kravet på dubbel straffbarhet inte kan uppnås. Dubbel straffbarhet är en grundläggande straffrättslig princip som innebär att en person inte kan dömas i ett land för en brottslig handling begången i ett annat land såvida inte handlingen är brottslig i båda länderna.

ANNONS

Att förundersökningen om försök till utpressning läggs ner beror, enligt åklagaren, på att det numera inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts, enligt Åklagarkammaren i Skövde.

LÄS MER:Joel Kinnaman anmäld för förtal - utreds redan för våldtäkt

LÄS MER:Joel Kinnaman har polisanmält en kvinna från Skaraborg för försök till utpressning

LÄS MER:Joel Kinnaman ansöker om kontaktförbud

ANNONS