Här är böckerna alla barn ska läsa – enligt Skolverket

Nu har det första förslaget på vad svenska barn ska läsa, från förskola till gymnasium, presenterats av Skolverket. Listan innehåller än så länge sex titlar per åldersgrupp och ska locka till läsning, med ämnen som homofobi, Förintelsen och tvångsäktenskap.

ANNONS
|

Jo, Astrid Lindgren är med, och Katarina Taikon, Ulf Stark och Selma Lagerlöf. Men även nyare, lite mer omdebatterade namn som franska Edouard Louis.

Skolverket har släppt sitt första utkast för den läslista som ska skickas ut till alla för-, grund- och gymnasieskolor. Som stöd, inte som tvång, är skolminister Lotta Edholm (L) noga med att poängtera.

– Det ska vara helt frivilligt, vissa lärare använder sig säkert av annan litteratur. Men det är viktigt att man ger ett stöd nu när vi satsar på skönlitteratur, kanske framför allt till nyutexaminerade lärare, säger hon.

Listan som presenterades i dag är ett första utkast. Den är framtagen utifrån förslag som Skolverket fått in från förskole- och svensklärare från hela landet och ska nu stötas och blötas av skolbibliotekarier och en expertkommitté sammansatt av Skolverket och Kulturrådet. Den slutgiltiga listan ska vara klar i december.

ANNONS

– Vi måste öka läsningen, för vi ser att det är ganska illa ställt med läskunskaperna. Mellan 20 och 25 procent av eleverna läser inte tillräckligt bra. Vi riskerar att få en generation av funktionella analfabeter, säger Lotta Edholm.

Listan ett första försök

Böckerna på listan avhandlar tunga ämnen. Högstadieeleverna rekommenderas bland annat Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter” om en 18-årig kille som tvingas gifta sig mot sin vilja, ”Flugornas herre” av William Golding, den känslomässigt komplexa ”Jag, en” av David Levithan och Heather Morris ”Tatueraren i Auschwitz”, som nyligen blivit tv-serie.

Om man vill uppmuntra en läsovan högstadiekille, finns det en poäng med att med andra typer av böcker?

– Jag tycker så här: en idé med läslistan är att få en diskussion om vad bra litteratur är och vad barn och ungdomar kan läsa. Bara diskussionen i sig tror jag kan få unga att läsa. Sedan är det här ett första försök, listorna kommer fortsätta att utvecklas, säger skolminister Lotta Edholm.

Och till syvende och sist är det Skolverket som ansvarar för listan, inte politikerna, menar hon. Armlängds avstånd ska gälla. Hon är inte heller rädd att myndigheten kan komma att snedvrida konkurrensen på bokmarknaden.

– Nej, det är redan nu ganska många olika böcker, och Skolverket säger att det kommer att bli ännu fler, så den risken ser jag som liten.

ANNONS

Uppmärksammad skildring av homofobi

Själv har hon läst hyfsat många av klassikerna på listan, så som Selma Lagerlöfs ”Kejsaren av Portugallien”, Karin Boyes ”Kallocain” och Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas”. När hennes son var liten läste de gärna Pija Lindenbaum, som är med på förskolelistan, liksom Sven Nordqvists ”Pannkakstårtan” och Katarna Taikons ”Katitzi”.

Däremot inte det franska stjärnskottet Edouard Louis debutroman ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule” från 2014, som väckte rejäl uppmärksamhet i hemlandet för sin skildring av homofobi och rasism inom den franska arbetarklassen.

– Men jag är nyfiken på de nyare titlarna, jag tänker att den här listan också kan fungera som inspiration, säger Lotta Edholm.

Här är läslistan per åldersgrupp:

Förskola

Emma Adbåge: ”Gropen”

Lisa Moroni: ”Kurran och Pigan räddar en liten”

Sven Nordqvist: ”Pannkakstårtan”

Anna-Clara Tidholm: ”Knacka på!”

Pija Lindenbaum: ”Pudlar och pommes”

Åke Löfgren & Egon Möller-Nielsen: ”Historien om någon”

Förskoleklass och lågstadiet

Åsa Lind: böckerna om Sandvargen

Katarina Taikon: ”Katitzi”

Barbro Lindgren: böckerna om Sparvel

Oskar Kroon: ”Vitsippor och Pissråttor”

Astrid Lindgren: ”Mio min Mio”

Jacqueline Woodson & Rafael López: ”Den dag du börjar”

Mellanstadiet

Jenny Jägerfeldt: ”Comedy Queen”

Annika Thor: ”En ö i havet”

Monika Zak: ”Alex Dogboy”

ANNONS

Astrid Lindgren: ”Bröderna Lejonhjärta”

Ulf Stark: ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”

Jakob Wegelius: ”Legenden om Sally Jones”

Högstadiet

William Golding: ”Flugornas herre”

David Levithan: ”Jag, En”

Arkan Asaad: ”Stjärnlösa nätter”

Nora Khalil: ”Yani”

Jessica Schieffauer: ”När hundarna kommer”

Heather Morris: ”Tatueraren i Auschwitz”

Gymnasiet

Selma Lagerlöf: ”Kejsaren av Portugallien”

Karin Boye: ”Kallocain”

Ann-Helén Laestadius: ”Stöld”

Hjalmar Söderberg: ”Doktor Glas”

Franz Kafka: ”Förvandlingen”

Edouard Louis: ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule”

LÄS MER:Biblioteken är kvinnornas plats – experterna oroade över ojämlikheten

LÄS MER:Fåfänga kan få unga män att läsa

LÄS MER:Föräldrar ska inte lägga sig i vad deras ungdomar läser

LÄS MER:Vad ska vi ens med en kulturkanon till?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS