Ruben Östlund svarar på kritiken efter resan till Georgien.
Ruben Östlund svarar på kritiken efter resan till Georgien. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kallas ”politisk idiot” – nu svarar Ruben Östlund på kritiken

Regissören Ruben Östlund kritiseras för sin medverkan på på en georgisk filmfestival. Nu försvarar han besöket med att det politiska symbolvärdet känns ”futtigt”.
”I dagens informationsflöde får man helt enkelt vara lite fräck och ta bort nyanserna”, skriver han i en replik i Expressen.

ANNONS

Göteborgs-Posten har tidigare rapporterat om reaktionerna på Ruben Östlunds besök på Svaneti international film festival i Georgien. Filmfestivalen har delvis finansierats av Georgian national film center som bojkottas av georgiska filmskapare efter att filmcentrets chef och andra anställda ersatts av personer med nära koppling till regeringspartiet. Situationen inom den georgiska filmbranschen är i raden av konflikter som uppstått ur den politiska turbulensen i landet.

David Vashadze, vd på det fristående Georgian film institute, sa efter festivalen att Ruben Östlund utnyttjats i antieuropeisk propaganda.

Ruben Östlund svarade på kritiken i ett mejl till GP och skrev att han blev väldigt förvånad över de meddelanden som han fått på sociala medier på samma tema.

ANNONS

”Samtidigt var det intressant att få uppleva det från insidan. Plötsligt befann jag mig på en festival som blivit politiserad och vissa påstod var kontroversiell”, skrev han då.

Den svenske filmregissörens medverkan på filmfestivalen har även väckt reaktioner på hemmaplan. I Dagens Nyheter kallade filmkritikern Jacob Lundström den svenske regissören för en ”politisk idiot”.

”Bara för att samtiden delar in människor i ideologier” betyder inte att man slipper göra skillnad på regeringen och oppositionen i Georgien, det är bara den proryska sidan som tjänar på Östlunds bekväma postpolitik”, skriver Jacob Lundström.

”Olika intressen utnyttjar de möjligheter som finns för att få uppmärksamhet”

I en replik i Expressen svarar Ruben Östlund på kritiken. Han skriver att han blev förvånad att meddelandena han fick på sociala medier kom först efter hans medverkan på filmfestivalen och att dem inte berör honom så mycket.

”Det symboliska värdet på den lilla familjedrivna festivalen känns helt ärligt ganska futtigt” skriver han och kallar det för en sociala medier-driven konflikt.

Östlund tror varken att arrangören bakom filmfestivalen, Bacho Odisharia, som sägs ha den reella makten på georgiska filmcentret, eller de som kritiserat honom har korkade åsikter men menar att olika intressen utnyttjar de möjligheter som finns för att få uppmärksamhet.

ANNONS

”Och för att lyckas med det, i dagens informationsflöde, får man helt enkelt vara lite fräck och ta bort nyanserna. I ett samtal är det svårare men bakom skärmen går det lätt, oavsett om man är sociala medier-användare eller journalist”, skriver han.

Ruben Östlund avslutar sin replik med att ge en känga till en icke namngiven journalist. Han skriver att han borde göra en film om sin resa. Filmen ska skildra en journalist som upphetsad av sin text, pekar mot skärmen och utbrister ”Politisk idiot!”.

”Det han inte tänker på är att hans ansikte speglas och ur en snillrikt komponerad vinkel ser vi att han pekar på sig själv”.

Göteborgs-Posten söker Ruben Östlund för en kommentar.

LÄS MER:Ruben Östlund hamnade mitt i georgiska konflikten

LÄS MER:Svenska hbtqi-filmen kommer inte visas i Georgien

LÄS MER:Georgiens landslagsstjärnor i konflikt med regeringen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS