Kändisarnas stöd – ett tveeggat svärd för presidentkandidater

Efter ett stort antal avhoppskrav har Joe Biden nu avslutat sin kandidatur. En av de tyngsta rösterna i att övertyga presidenten blev Hollywoodstjärnan George Clooney.
– Att dra in kända människor i sin kampanj är ett tveeggat svärd, säger GP:s USA-kännare Britt-Marie Mattsson.

ANNONS
|

Det var efter den ökända debatten 27 juni som en våg av avhoppskrav sköljde över Joe Biden. Sedan länge hade media, väljare och politiska rivaler ifrågasatt den sittande presidentens ålder, men nu fick Bidens svamlande svar bägaren att rinna över även i de egna leden.

En av de ledande kritikerna var George Clooney, den Oscarsbelönade skådespelaren som synts i produktioner som ”Cityakuten” och ”Oceans eleven”-filmerna. I en uppmärksammad debattext i New York Times tackade han Joe Biden för dennes tid som president men påpekade att det nu var dags för honom att stiga åt sidan. ”Jag älskar dig Joe Biden. Men vi behöver en ny kandidat”, lät rubriken.

ANNONS

Det var tvära kast. Bara några veckor tidigare hade Clooney stått på scen under en storslagen gala i Peacock theatre i Los Angeles. Tillsammans med andra stjärnor som Julia Roberts och Barbra Streisand advocerade han för Biden och drog in över 30 miljoner dollar till kampanjen. Det var den största insamlingsgalan för en demokratisk kandidat någonsin, vilket George Clooney själv påpekar i sin debattext.

Britt-Marie Mattsson har bevakat samtliga presidentval sedan 1976. Hon menar att det är en beprövad men också riskabel taktik att använda sig av celebriteter.

– Det är förstås signalpolitik och den har en baksida som blir tydlig här. Du har George Clooney som i ena stunden säger att Joe Biden är ett geni och att alla ska rösta på honom. Sen efter ett uruselt framträdande går han emot honom.

– Kändisarna har också ett intresse av att vårda sitt eget varumärke. De vill vara förknippade med vinnare, säger hon.

Det började med Kennedy

Mattsson förklarar att den moderna symbiosen mellan kändisar och politiker i USA började på 1960-talet med John F Kennedy.

– Hans pappa Joe Kennedy var engagerad i Hollywood. Under 20-, 30-, 40-talen lärde han sig hur man kan använda kända människor. Det var ett stort gäng, bland andra Frank Sinatra och Dean Martin.

ANNONS

– Sen kom en ny skjuts kring 1976 med Ronald Reagans presidentambitioner. Han misslyckade först men började använda vänner och bekanta från Hollywood.

En presidentkandidat kan nyttja kända människor på olika vis, vilket särskilt den demokratiske kampanjmannen Alan Novak förfinade, enligt Britt-Marie Mattsson. Mest banalt är att bara synas tillsammans och låta deras närvaro strö lite stjärnglans över kampanjmöten och politiska träffar. Särskilt viktiga kan kändisarna bli för att dra in pengar till kandidaternas kampanjer.

– Det blir inga val utan pengar i USA, säger Britt-Marie Mattsson men påpekar att vissa kändisar också kan få en kampanj att associeras med en viss känsla och nämner exempelvis Bruce Springsteen som ställt upp för flera demokratiska kandidater som Clinton och Obama.

– Sen har vi förstås det stora jättedragplåstret Taylor Swift. Förra gången sade hon bara ”vote” – då visste alla att det betydde att de skulle rösta på Biden.

Vicepresident Kamala Harris köper glass av supermodellen och tv-personligheten Tyra Banks.
Vicepresident Kamala Harris köper glass av supermodellen och tv-personligheten Tyra Banks. Bild: Nathan Howard

Faran är förstås att väljarens åsikt om kändisen och dess omdöme reflekterar tillbaka på kandidaten. Britt-Marie Mattsson kallar det för ett tveeggat svärd och något som kandidaterna behöver ta ställning till.

Efter att Joe Biden avslutat sin kampanj och i stället gett sitt stöd till vicepresidenten Kamala Harris har ett antal uttalade demokrat-kändisar valt att meddela sig i nyhetspress och sociala medier. Flera har uttryckt sin glädje och lättnad över beskedet.

ANNONS

”Med respekt, beundran och tillgivenhet, tack herr President”, skriver skådespelaren Robert De Niro medan artisten Barbra Streisand menar att ”vi ska vara tacksamma för att han upprätthåller vår demokrati”. Andra, som manusförfattaren Aaron Sorkin och skådespelaren Jamie Lee Curtis ställer sig i sin tur bakom Kamala Harris.

”Hon är pålitlig och beprövad, en stark förespråkare för kvinnors rättigheter och icke-vita och hennes budskap är om hopp och enighet för Amerika i en tid av stor nationell splittring.”

Huruvida Kamala Harris faktiskt kommer att bli demokraternas kandidat till presidentvalet i november är dock ännu inte klart.

Läs mer om Joe Bidens beslut:

LÄS MER:New York-borna reagerar på Bidens avhopp

LÄS MER:Donald Trumps nya plan för att ta sig an Harris

LÄS MER:Sista dygnet: Så gick det till när Joe Biden hoppade av

LÄS MER:Republikanernas svar: Biden måste avgå

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS