Joanna Górecka: 150 år av att vara kall och nykter är värre än döden

Selfcare-löftet är att du ska bli maximalt lycklig och självhjälpsindustrin omsätter miljarder. Men nu börjar den granskas i sömmarna av kulturen. Borde vi inte snarare glömma oss själva en stund, frågar sig Joanna Górecka.

ANNONS

Det ligger i de inpräglade egoisternas natur att de kan sätta eld på ett hus bara för att steka sitt ägg där, skrev Francis Bacon i en essä 1625. Drygt 400 år senare är världen ett gjutet mecka för husflamberande äggstekare: självoptimering är samtidens blodsport, det är sen gammalt nu.

Allt som kan maxas ska maxas, psykisk hälsa, REM-sömn, hudens spänstighet, magrutorna. Selfcare-kulturen är överallt och det är svårt att veta om de främsta uppviglarna är techbros som har förvandlat självförbättringen till sårigt martyrium med konstiga iskryptor eller präktiga influencers som predikar om hur man stryper sig själv medhårs med foregiveness och fillers.

ANNONS

Hursom – att vända blicken inåt och bli sitt bästa jag är målet. Selfcare-löftet är att du kan bli maximalt lycklig, ditt lyckligaste jag bor faktiskt inom dig, du har en smal och verserad påläggskalv därinne som sover 10 timmar per natt och bänkar 120x80.

Ett löfte som, givetvis, bär profithungerns kappa, för den där verserade påläggskalven behöver sprättas ur dig av en kräm/en app/en läskig iskrypta.

Inte konstigt att självhjälpsindustrin omsätter miljarder.

Varför vill vi vara så himla lyckliga och leva så otroligt jävla länge? Och till vilket pris?

Just nu har självförbättringsivern hamnat under lupp i kulturen, det eviga petandet, har gått för långt? I nya filmer som ”The Substance” och ”Uglies” kritiseras skönhetshetsen. Liv Strömquists nya bok ”Pythian pratar” är en självhjälpsbok mot självhjälpsböcker. Den ställer frågan: Varför vill vi vara så himla lyckliga och leva så otroligt jävla länge? Och till vilket pris?

Hälsopoddaren och hjärnforskaren Andrew Huberman är en av frontfigurerna i optimeringshetsen. Han förespråkar nykterhet, fasta, kallbad, ljusterapi för att bli sitt bästa jag.

På nätet cirkulerar ett minutiöst Hubermanschema för att optimera varje vaken minut, där finns till och med utstakat exakt vilken ljusstyrka man ska exponeras för varje given tid på dygnet – hans anhängare släpar sig genom livet med luxmeter för att mäta ljusstyrkan i olika miljöer. Visst, de kanske lever till 150 men det är alltså 150 år av att vara kall, nykter och ständigt ljusstyrkemätande, alltså ett öde värre än döden om ni frågar mig.

ANNONS

Mycket optimering tycks också handla om att mäta grejer som inte behöver mätas. I en goodiebag från något tjejbossevent fick jag med en trendig grunka för ansiktet som man kopplar till mobilen, genom en app ska den meddela mig om min hud är torr. Svindyr, ska tilläggas. Som om kroppen inte hade egna sätt att meddela om den ÄR TORR.

Sen har vi klockor som ska optimera sömnen, mäta puls och vätskeintag.

Slösar vi inte med tid när vi struntar i kroppens egna signaler? Törst, trötthet och så? Vi värvas mest in i massa dyrt dubbelarbete.

Världen är mer splittrad än någonsin men självförbättringen spänner sig över gal tan-skalan

Världen är mer splittrad än någonsin men självförbättringen spänner sig över gal tan-skalan, från källarincels som looksmaxar med hammare till tjejer med klimatångest i Lyko-kön, alla uppmuntras vi av en massa gurus, poddare och influencers att ägna en himla massa tid åt att tänka på oss själva.

Givetvis skulle de allra flesta må bättre av att glömma sig själva en stund, uppnå lite egodöd, men vem tjänar på det? Navelskåderiet är en utmärkt mantel för en industri av förtäckt prånglande. Översteprästen av frivillligt lidande, Huberman, har framför allt visat sig kränga testotillskott, så there you go.

Personlig utveckling lyfts ofta som alternativet till religion i tjänste- och informationssamhället.

ANNONS

Det erbjuder kanske inte liv efter döden men visst, det är väl ett sätt att skjuta upp döden några år till, slippa evigheten.

Fotnot: Liv Strömquist kommer till GP:s monter på Bokmässan för att prata om sin bok om självhjälpskulturen, ”Pythian pratar” den 28 september kl 14.50-15.10.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:”Monarkin är ur tiden snarare än i den”

LÄS MER:SVT borde börja med tv-teater igen

LÄS MER:Från body horror till skönhetsterror

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS