Kritikstorm mot SVT efter dokumentär om Margaux Dietz

Influencern Margaux Dietz mötte massiv kritik efter sitt youtubeklipp på en utslagen man. Nu möter även SVT kritik för sin dokumentär ”Kan vi förlåta Margaux Dietz?”. Kritikerna menar att ett public servicebolag inte borde ägna en hel dokumentär åt en influencerns varumärke.

ANNONS
|

I natt släpptes SVT Edit-dokumentären ”Kan vi förlåta Margaux Dietz”. Den 40 minuter långa dokumentären handlar om tiden efter kritikstormen som influencern fick utstå tidigare i vintras.

Dietz fick massiv kritik efter att hon la upp en video där en utslagen man ligger utanför hennes dörr och hon låter sitt barn gå fram och peta på mannen. Företag valde att säga upp sina samarbeten med henne, orosanmälningar gjordes för hennes barn och hennes agerande diskuterades både i tidningar och bland hennes egna följare.

Nu möter alltså även SVT en kritikstorm för sitt val att göra en dokumentär om influencern. I stora drag går kritiken ut på Margaux Dietz i egenskap av influencer också utgör ett varumärke, och att SVT som public servicebolag inte borde ägna sig åt att rädda hennes varumärke.

ANNONS

På Twitter gav sig många in i debatten. Bland annat Svenska Dagbladets litteraturredaktör Josefin de Gregorio kommenterade dokumentären.

Johan Hilton, redaktör på Dagens Nyheter och tillträdande kulturchef på Göteborgs-Posten Kultur menade att drevet var överdrivet, men kritiserar också SVT.

Även serietecknaren Elin Lucassi kritiserar SVT för dokumentären.

På SVT:s Instagram haglar kommentarerna under ett inlägg om dokumentären. I skrivande stund har inlägget över 300 kommentarer, och många av dem undrar varför SVT gör en sådan dokumentär.

”Varför gynnar SVT en privat entreprenör för skattepengar? Var finns allmänintresset i denna ”dokumentär”?” skriver en användare.

Sofia Manieri, projektledare och exekutiv producent på SVT Edit svarar på kritiken i mejl till GP:

”Kritiken som följde efter Margaux Dietz publicering av videon har varit massiv och engagerat hela mediesverige. Många har tyckt till men vi har ännu inte hört Margaux perspektiv. Hon är en av vår tids största influencers, och därmed makthavare, och hennes tystnad på sociala medier efter händelsen väckte många frågor hos oss: vad ledde fram till en sådan publicering, hur känns det att befinna sig i ett massivt drev, hur har det påverkat henne och hennes nära. Dokumentären ställer också frågan om man bör bli förlåten för en sådan publicering och vad som då krävs.

ANNONS

Vi skildrar en kris i ett företag och hos en person och lyfter kritiska frågor och perspektiv genom hela dokumentären. Det är inte att gynna ett varumärke.”

LÄS MER:Leif GW Persson om Margaux Dietz video: ”Kan vara ett brott”

LÄS MER:Skilj på cancelkultur och logiska konsekvenser

LÄS MER:Margaux Dietz talar ut efter skandalen

ANNONS