Har Kamala Harris och Demokraternas börjat anamma Trumps retorik?
Har Kamala Harris och Demokraternas börjat anamma Trumps retorik? Bild: Julia Nikhinson

Roland Poirier Martinsson: Att Demokraterna mobbar är inget nytt

Har Demokraterna börjat anamma samma mobbningstendenser som sina motståndare? Det vore inte första gången. Den märkligaste reaktionen på Trumps retorik står dock Republikanerna själva för, skriver Roland Poirier Martinsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Det var 2016 som Michelle Obama formulerade ledmotivet för Hillary Clintons kampanj mot Donald Trump: ”when they go low, we go high”. Nå, ribban behövde inte höjas till Duplantis-nivåer när motståndaren var Donald Trump, men det bör noteras att Obamas slogan knappast motiverades av anständighet. Demokraterna identifierade Trumps vedervärdiga retorik som en svaghet inför väljarna. Om de trott sig vinna valet genom att vända på kuttingen hade ingen tvekat.

Jag menar, Hillary Clinton värna det demokratiska samtalet? Come on!

När Barack Obama besegrade Mitt Romney och John McCain kom de genomtänkta sarkasmerna och personangreppen från Demokraternas kampanj. Han var den unga, smarta kandidaten, ställd mot äldre, vita män, boomers, dad jokes, ”åttiotalet ringde” – alla de där tramsigheterna.

ANNONS

Obamas värdiga framtoning gav honom extra utrymme för osakligheterna, plus att han själv var skyddad mot motsvarande påhopp. Det vore politiskt självmord att smutskasta en populär, afrikanamerikansk kandidat.

Precis som Bill Clinton talade Barack Obama dessutom flytande europeiska. På så vis vann han inte bara västvärldens sympatier utan också det amerikanska kommentariatets, som alltid levt med mindervärdeskomplex inför den europeiska förfiningen.

Det uppseendeväckande med reaktionerna på Trumps retorik har inte varit Demokraternas vämjelse.

Nu noteras att Demokraterna är på väg att trampa ner i det republikanska träsket och bedriva kampanj på samma villkor. I Aftonbladet skriver Minna Höggren att Kamala-kampanjen visar att vänstern ”äntligen insett” att det inte är med argument man bemöter högern. Jens Liljestrand anar (i en mycket bra artikel) i Expressen mobbningstendenser hos Demokraterna.

Men inget nytt har skett. Det uppseendeväckande med reaktionerna på Trumps retorik har inte varit Demokraternas vämjelse. Vad som varit slående är att en framgångsrik republikansk politiker mött så hårt motstånd inifrån det egna partiet. Never Trump-rörelsen inom Republikanerna har inte drivits av politiska meningsskiljaktigheter, utan av skam.

Man kan också meditera över Demokraternas sedan åtminstone fem mandatperioder övertydliga strategi att föra politiken så långt in i twitterfieringen som möjligt (här hemma bäst illustrerad av AB:s kultursida), ett sätt att driva kampanj som utvecklats och utförts av samma amerikanska tänkare som besökts av intresserade svenska socialdemokrater, som rest tillbaka över Atlanten med instruktionsboken i bagaget.

ANNONS

Under de kommande månaderna ska demokrater och republikaner klafsa runt i träsket. Inget är nytt under solen.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Trump kan införa den "deep state" han lovat att bekämpa

LÄS MER:Tim Walz trygga manlighet skrämmer MAGA-högern

LÄS MER:Stödet för politiskt våld i USA är mycket lågt

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS