Arkivbild. Andy Warhols porträtt av Lenin på en utställning i London 2020. SD krävde att Region Skåne skulle plocka ner porträtt av Mao och Lenin. Det är Jesper Ahlin Marceta är kritisk till. ”Det gällde faktiskt satiriska färgtryck av popkonstnären Andy Warhol, inte idolporträtt”, skriver han.
Arkivbild. Andy Warhols porträtt av Lenin på en utställning i London 2020. SD krävde att Region Skåne skulle plocka ner porträtt av Mao och Lenin. Det är Jesper Ahlin Marceta är kritisk till. ”Det gällde faktiskt satiriska färgtryck av popkonstnären Andy Warhol, inte idolporträtt”, skriver han. Bild: Matt Dunham

Jesper Ahlin Marceta: Kreativitetens frihet betyder intet för SD

Sverigedemokraterna ser det som sin uppgift att dirigera kulturen. Det visar de återigen när de pressar Region Skåne till att plocka ner satiriska porträtt av Mao och Lenin från vårdcentralens väggar, skriver Jesper Ahlin Marceta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag blev det känt att Sverigedemokraterna har lyckats pressa Region Skåne till att plocka ned konst från väggarna på en vårdcentral i Sjöbo. Konsten föreställde Mao Zedong och Vladimir Lenin, “två av historiens värsta massmördare”, har SD:s regionråd Paul Svensson tidigare förklarat. Förvisso sant. Men det gällde faktiskt satiriska färgtryck av popkonstnären Andy Warhol, inte idolporträtt.

För andra partier är liknande tilltag främmande. Svenska politiker är nämligen rörande överens om att följa principen om “armlängds avstånd” till kulturen. Finansiera den? Självklart. Styra den? Absolut inte.

Även SD har påstått sig tro på principen. Eller någon variant av den. Eller inte alls. Det beror på. För SD är politiska principer bra när partiet gynnas av dem. I övrigt saknar de betydelse.

ANNONS

Det hör till partiets projekt att lägga varje aspekt av samhällslivet under politikens tumme. Så länge tummen är deras, förstås

Det vet vi inte genom att se vad SD ägnar sig åt på riksnivå, utan genom att titta på vad partiet gör i landets kommuner och regioner. Där utövas den svenska kulturpolitiken. Och där avslöjar SD gång på gång – i Sölvesborg, Täby, Kalmar, Bollnäs och nu senast i Sjöbo – att tankens och kreativitetens frihet betyder noll och intet för dem.

Andra partier betraktar ”armlängds avstånd” som en rimlig ordning eftersom somliga av samhällets domäner måste vara politiskt oberoende, samtidigt som de inte kan bära sig själva. Men för SD är kulturen ett legitimt politiskt objekt: Någonting som partiet ser det som sin uppgift att dirigera.

Skälet är enkelt. Kulturen uttrycker människans viljeliv, och behöver därför ibland tryckas tillbaka, liksom att kulturen formar människans världsåskådningar, och därför ibland behöver styras rätt. Frihet vore ohanterligt.

SD i Region Skåne axlade således sitt ansvar och gallrade i kulturen hos regionens verksamheter. Efter noggranna överläggningar fann de att viss konst inte hör hemma på vårdcentralen i Sjöbo. Regionens fastighetsdirektör Pål Svensson fann ett sätt att motivera beslutet: Verken hör till en privat samling, och privat konst ska inte hänga i regionens lokaler.

Svenska regionpolitiker brukar annars ha fullt upp med att organisera den vård som ska bedrivas i lokalerna, snarare än att arrangera konsten på lokalernas väggar. För SD är dock kulturen en huvudfråga. Det hör till partiets projekt att lägga varje aspekt av samhällslivet under politikens tumme. Så länge tummen är deras, förstås.

ANNONS

Läs fler texter i GP Kultur:

LÄS MER:Persson ska hålla tassarna borta från akademin

LÄS MER:Är det SVT eller Saade som hycklar om sjalen?

LÄS MER:Svensk matintegration är trög som gräddsås

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS