Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har i veckan gjort ett antal uppmärksammade intervjuer.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har i veckan gjort ett antal uppmärksammade intervjuer. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Sanjin Pejkovic: Migrationsministerns misstänksamhet är osvensk

Migrationsministerns vilja att avskaffa permanenta uppehållstillstånd och satsa på högutbildad arbetskraftsinvandring ingår i ett resonemang där människovärde allt mer likställs med ekonomisk nytta. Det en ovanligt osvensk retorik, skriver Sanjin Pejkovic.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det samtida politiska språket och tilltalet hör till en offentlig diskurs som kräver starka bilder och överdrifter av allehanda slag. Men jag har aldrig tidigare känt mig lika främmande inför mitt land som under de senaste åren.

Det jag i längden inte förstår är om de uttalade orden från politiker, diverse propagandister, språkrör och tankesmedjor är på allvar, eller om de är ett resultat av ett upptrissat kulturkrig som kräver allt starkare megafoner?

Det senaste exemplet är en intervju i Expressen med migrationsministern Maria Malmer Stenergard som utan belägg påstår att det bor över 100 000 personer som vistas illegalt i Sverige (5/12). Var kommer siffrorna ifrån? En länk, referens, fotnot? När jag jobbade inom akademin var jag tvungen att kontrollera studenternas påståenden och var såklart själv tvungen att bevisa egna påståenden om diverse faktainhämtning om jag skulle publicera en text eller kapitel.

ANNONS

Här har vi dock en minister som vårdslöst pratar om inre utlänningskontroller och utrotning av skuggsamhället, saker som gäller människor av kött och blod, utan att kunna presentera ens en tillstymmelse av bevis. Hur kan det vara möjligt?

Alla människor bär olika trauman, behöver olika lång tid och stöd. Just för att de är människor och inte nyttiga robotar.

Två dagar senare intervjuas Maria Malmer Stenergard igen av Dagens Nyheter (7/12). Nu pratar hon om att avskaffa permanenta uppehållstillstånd och även om att ompröva tidigare beslut. På journalistens fråga: ”Så permanent är inte permanent”, svarar ministern: ”Permanent ska inte finnas”. Samtidigt menar hon att människor som fått permanenta uppehållstillstånd inte ska vara oroliga. ”Om man sköter sig, försörjer sig och lär sig svenska så har man väldigt goda chanser att få stanna i Sverige”.

Senare tillkommer flera nyttoperspektiv som hjälper i misstänkliggörandet. Ministern frågar sig varför vissa inte vill vara en del av samhället trots att de har permanenta uppehållstillstånd. Uniformering utifrån en enda identitetsparameter. Vill du vara svensk måste du förkasta alla dina andra identiteter, annars blir du inte fullvärdig medlem, verkar det stå mellan raderna. Gud förbjude om du råkar vifta med en annan flagga på ett studentflak.

Kan det dock handla om någonting annat? I en annan intervju för Sveriges radio säger migrationsministern att ”Sverige ska satsa på högutbildad arbetskraftsinvandring” (3/12). Signalen i DN är att beslut kan omprövas för de som kommit hit från Afghanistan, Eritrea, Somalia och Syrien. ”Många flyktingar från de här länderna har generellt en ganska låg utbildningsnivå” står det i texten. Det verkar alltså handla om nytta. Kommer man från ett drabbat land men har låg utbildning är risken stor att man kommer få en osäker vardag i Sverige. Är man dock välutbildad och vill forska eller jobba med internationella projekt är läget annorlunda. Människovärde = ekonomisk nytta?

ANNONS

Gud förbjude om du råkar vifta med en annan flagga på ett studentflak.

När vi kom till Sverige, under kriget i Bosnien Hercegovina, tog det oss flera år att faktiskt börja jobba och på det viset bidra till det svenska samhället. Vi behövde den tiden vi fick för att komma till rätta. Alla människor bär olika trauman, behöver olika lång tid och stöd. Just för att de är människor och inte nyttiga robotar.

Därmed inte sagt att det inte ska ställas krav. Varje samhällskontrakt måste innebära skyldigheter och rättigheter. När migrationsministern utgår från att människor inte vill jobba, bidra eller vara en del av samhället sprider hon och den regering hon företräder en falsk och farlig bild av mången svensk i dag.

Man sprider en antisvensk retorik när man misstänkliggör människor som antingen råkar vara födda eller ha föräldrar födda utanför rikets gränser. Det är ohederligt, det är populistiskt och det är framför allt inte svenskt. I mitt Sverige – det ideala föreställningstillståndet man tillskriver ett land – beter man sig osvenskt när man försöker splittra de invånare som bor och på olika sätt – inte bara de ekonomiska – bidrar till samhällsbygget.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kvinnors uppror mot förtryck präglar iransk film

LÄS MER:Hur ska Italiens filmare tackla landets nya fascister?

LÄS MER:Våra barn är inga ideologiska slagträn

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS