Oscar Westerholm: Nöjesguidens AI-nummer är kusligt och banalt

Nöjesguiden är luspanka och har därför låtit AI skriva hela deras senaste nummer. Visst har ”NöjesgAIden” roliga inslag – som när Patrik Lundberg intervjuar Patrik Lundberg om Patrik Lundberg – men i övrigt imponeras inte Oscar Westerholm av de stilistiskt stelbenta texterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nöjesguiden dog slutligen konkursdöden tidigare i år. Det dröjde dock inte länge innan dess odöda kvarlevor började grassera – men nu under regi av moderbolaget HKM Media Group – bland storstadsregionernas ställ för gratis (läs: annonsfinansierade) kulturtidskrifter. Detta trots obetalda skulder på över sex miljoner kronor.

När jag skrev filmrecensioner där mellan 2018 och 2019 fick vi skribenter ”en hunka” – som den dåvarande filmredaktören formulerade det – per artikel. När jag ett år och drygt fyrtio artiklar senare bestämde mig för att gå vidare i min karriär skickade jag in en klumpfaktura. Det sammanlagda beloppet blev ungefär vad jag får för att skriva den här texten.

ANNONS

Nöjesguidens chefredaktör Frasse Levinsson, som tidigare i år tog över rollen efter Pelle Tamleth, beklagar sig i det senaste numrets ledartext över att antalet skribenter som kan tänka sig att spotta ur sig kvalificerad journalistik för en ”ölbiljett och en klapp på axeln” har blivit allt färre.

Han fortsätter: ”Med 64 sidor att fylla så gott som på egen hand gjorde jag bara vad vem som helst i min situation hade gjort. Jag fuskade.”

Bortsett från Levinssons ledartext är Nöjesguidens somriga juli-nummer – som har fått det dum-fyndiga namnet ”NöjesgAIden” – helt skrivet av alla frilansande kulturarbetares främsta nemesis: ChatGPT.

Vilket såklart omedelbart väcker mitt intresse. Jag plockar upp ett exemplar så fort det dimper ner från tryckeriet. Mitt första intryck: Det känns som att omslagets datorgenererade blåskäggiga man blänger häcklande på mig med sina intensiva avokado-ögon från ett stjärnsystem av popkulturellt bråte: Sverigeflaggor, enhörningar, Pokémon-monster och orangea clown-trynen.

Jag får ockulta vibbar av alla popkulturella symboler som har slängts in hipp som happ i bilden.

Givetvis för denna sjabbiga visuella kökkenmödding tankarna till skräp man har råkat ramla över i någon posthumanistisk meme-grupp på nätet. Men att bilden förekommer på en av Sveriges mest lästa tidskrifter är kusligt. Jag får ockulta vibbar av alla popkulturella symboler som har slängts in hipp som happ i bilden. Som om den blåskäggiga avokado-gubben är ett övernaturligt väsen i en esoterisk cyber-religion.

ANNONS

Den blåskäggiga avokado-mannen har, likt Terminator, kommit från framtiden – ”Framtiden är här” som det står på det röriga omslaget – för att utplåna oss (läs: ta våra frilansuppdrag). ”Han” är den perfekta journalisten; behöver varken äta, sova eller känna att han blir respekterad. Han bara är. Han kan skriva hundra miljoner meta-ironiska kulturartiklar om Dolly Style och Fredrik Strage under den tid det tar för mig att sätta punkt för den här meningen.

Motsägelsefullt nog är det den mänskliga ”knycken” som gör numret om inte läsvärt så åtminstone lite smålustigt. En människa – jag antar att det är Frasse Levinsson själv – har matat in kommandon i datorprogrammet ChatGPT. Exempelvis ”Patrik Lundberg intervjuar Patrik Lundberg om Patrik Lundberg” (numrets roligaste text).

Tanken är ofta mer underhållande än genomförandet. Texterna är stilistiskt stelbenta banaliteter. Som: ”Det är dags för kultursidorna att vakna upp och återvända till sitt sanna uppdrag.” Eller: ”I en värld som ofta kan kännas repetitiv och förutsägbar…” Jag tappar nästan omedelbart intresset. Det är hopplöst floskulöst och formulerat på en bruten anglicism-infekterad Hollywood-trailer-svenska.

Det enda mänskliga som återstår mellan Nöjesguidens glansiga trycksidor är betalannonserna. ”Allsång vid kanalen i Karlsborg med Thomas Di Leva” är bland de sista flimrande strimmorna av mänskligt intellekt som går att gräva fram bland ruinerna efter det anrika popmagasinet.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:AI skrev Nöjesguidens julinummer

LÄS MER:Sommarens kulturgräl: sex och kotterier

LÄS MER:Strunta i Ann Heberlein och dumpa din kille

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS