Darvo står för Deny, Attack, Reverse Victim Offender och är en återkommande strategi för Donald Trump.
Darvo står för Deny, Attack, Reverse Victim Offender och är en återkommande strategi för Donald Trump. Bild: Julia Nikhinson

Johan Melander Hagborg: Nu har Trumps ”förneka allt”-strategi kommit till Sverige

Förneka, gå till attack mot den som anklagar dig och utmåla dig själv som offer. Det är stegen i Darvo: strategin som Donald Trump använder för att förgöra sina politiska fiender. Med SD:s trollfabriker har den ökända metoden kommit till Sverige, skriver psykologen Johan Melander Hagborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

2018, Washington USA. President Donald Trumps tålamod med sin kandidat till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, börjar falna. Han har, anser Trump, svarat alldeles för lugnt och modest i olika intervjuer när han fått frågor om anklagelserna rörande sexuella övergrepp som flera kvinnor riktat mot honom.

Det oroar Trump. Mycket står på spel när psykologiprofessorn Christine Blasey Ford under de kommande dagarna ska vittna inför senaten. CNN rapporterar att Trump instruerar Kavanaugh att vara mycket mer aggressiv och "aldrig erkänna nåt" när anklagelser som dessa dyker upp. I journalisten Bob Woodwards bok "Fear – Donald Trump in the White House" återger en medarbetare hur Trump berättar om sin strategi (min översättning):

ANNONS

”’Du måste förneka, förneka, förneka och trycka ner dessa kvinnor’, sa han. ’Om du erkänner någon skuld, då är du död. Det var ett stort misstag du gjorde. Du kom inte ut med dragna vapen och utmanade dem. Du visade svaghet. Du måste vara stark. Du måste vara aggressiv. Du måste trycka tillbaka hårt. Du måste förneka allt som sägs om dig. Erkänn aldrig.’"

Jennifer Freyd, professor i psykologi vid universitetet i Oregon, har myntat akronymen Darvo. Darvo beskriver den strategi förövare använder sig av när anklagelser kommer till ytan och deras makt och ställning hotas. Darvo står för Deny, Attack, Reverse Victim Offender. Alltså: förneka, gå sedan själv till attack mot den som anklagar dig och sist men inte minst, utmåla dig själv som offer. Helst genom en historia där du som förövare själv utsätts för en häxjakt.

Tyvärr fungerar Darvo. Forskning visar att när strategin används så väcks mer skam hos offret och allmänheten betraktar den utsatta som mindre trovärdig än innan. Taktiken är en attack mot ambivalens och reflekterande.

Darvo eliminerar mittenalternativet och tvingar dig att välja sida.

Antingen behöver du tro på anklagelserna, vilket är kontraintuitivt vad det gäller populära och åtråvärda män. Eller så måste offret vara en ljugande, intrigerande häxa som vill sätta dit mannen för egen vinnings skull. Darvo eliminerar mittenalternativet och tvingar dig att välja sida.

ANNONS

Åter till kongressen i USA 2017 där Brett Kavanaugh ska utses till domare i Högsta domstolen. Psykologiprofessorn Christine Blasey Ford visar sig vara allt man kan kräva av ett vittne. Hennes berättelse är detaljerad och trovärdig. Hon har berättat samma berättelse för flera personer genom åren, och försökte även berätta den för kongressen innan Kavanaugh nominerades.

Blasey Ford placerar Kavanaugh i staden han bodde, hemma hos en person han kände, i ett rum med en av hans bästa vänner. Hon försökte sitt bästa för att vara artig mot senatorerna, för att undvika anstöt, för att visa tacksamhet mot kommittén för att dom lyssnade på henne. Hon tog ett lögndetektor-test och bad om en FBI-utredning. Hon säger att hon är 100 procent säker på att det var Kavanaugh som attackerade henne.

Till och med Fox News var imponerade av vittnesmålet och kallar det en "katastrof för republikanerna ".

När det blev Brett Kavanaughs tur att vittna behövde han inte vara något av allt det där Blasey Ford var. Han var rasande och mässade med blossande kinder i ett tonläge som inte sällan kantrade över i skrikande att allt bara var en orkestrerad smutskastningskampanj från det samlade liberala etablissemanget. Han avbröt frågeställare och började tårögt tala om sina döttrar och föräldrar. Han visade ingen svaghet och tillstod absolut ingenting.

ANNONS

Uppenbarligen hade han tagit Trumps råd – Darvo – till hjärtat. Det fungerade bra. Via Kavanaughs framförande fann de republikanska senatorerna sin röst , ändrade taktik och kallade hela förhöret för en "pinsam skandal" och "cirkus". Brett Kavanaugh blev domare i Högsta domstolen, Blasey Ford och hennes familj fick fly sitt hem på grund av den starka hotbild som uppstod mot henne och hennes familj.

Debattörer till både vänster och höger menar att kritiken bara får SD att växa eftersom det ännu mer får dom att framstå som offer och outsiders. Det stämmer inte.

Vid avslöjandet av Sverigedemokraternas så kallade trollfabriker har Jimmy Åkesson nu på allvar introducerat Darvo i svensk politik. Åkesson får känsloutbrott när journalister ställer helt rimliga frågor, han erkänner ingenting och utmålar sig själv och sitt parti som offer för en gigantisk konspiration från "klägg" som han kallar demokratiskt valda politiker och institutioner.

Sverigedemokraternas bedrägligt inkluderande begrepp "Sverigevänner" är genialt i sin funktion att rumsrent kunna exkludera utifrån etnicitet. Ni som inte är med oss är inte bara mot Sverigedemokraterna utan även fiender till nationen Sverige. Vad gör man med fiender till nationen om man får makten?

Darvo ger förövaren möjlighet att ljuga fastän alla vet att hen ljuger och komma undan med det utan ansvarsutkrävande. Det ger honom precis det lilla utrymme som behövs för att snabbt förvirra åskådaren. Såg jag verkligen det jag just såg? Hur du svarar dig själv på frågan om vad du just bevittnat kommer sannolikt avgöras av vad andra människor du litar på och identifierar dig med förmedlar. Bob Dylan fångar fenomenet strålande i sin låt ”Murder Most Foul” (2020) om Kennedy-mordet.

ANNONS

The day they blew out the brains of the king

Thousands were watching', no one saw a thing

It happened so quickly, so quick, by surprise

Right there in front of everyone's eyes

Greatest magic trick ever under the sun

Perfectly executed, skillfully done

Wolfman, oh Wolfman, oh Wolfman, howl

Rub-a-dub-dub, it's a murder most foul

Den uppenbara lögnen och Darvo-strategin som försvar är både bevis för och nästa naturliga steg i den antidemokratiska och rasistiska normförskjutning som skett det senaste decenniet. Ulf Kristersson satte tidigt spelplanen när han ljög Förintelseöverlevaren Heidi Fred rakt upp i ansiktet om att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna bara för att göra detsamma strax efteråt.

Liberalernas ledare Johan Persson myntade något av en modern klassiker när han sa att: ”när man går till val säger man en sak innan valet. Sen genomförs valet, så säger man en sak också efter valet.”

Orden betyder egentligen ingenting och den samlade borgerligheten har för länge sedan gjort klart, för den som verkligen tittar och lyssnar, att det inte finns någon röd linje för Sverigedemokraterna att passera. Det är lönlöst att hoppas på att de ska göra politiska eftergifter utifrån en anständig gräns mot hat och rasism. Det kommer inte att hända.

ANNONS

Debattörer till både vänster och höger menar att kritiken bara får SD att växa eftersom det ännu mer får dom att framstå som offer och outsiders. Det stämmer inte. Förutsättningen för SD:s inflytande är i vilken omfattning Sverigedemokraternas världsbild får fäste och legitimitet. Den svenska borgerligheten har länge agerat medskapare till den högerextrema världsbilden genom att använda deras retorik, språk och grundsatser för att vinna väljare. Skapandet sker främst på sociala medier.

Den som tidigt nittiotal i Sverige exempelvis skulle få läsa ett utdrag av den före detta moderata riksdagsledamoten Hanif Balis tweets skulle nog inte tro sina ögon. Medskapandet till den högerextrema världsbilden – som görs genom de falska påverkanskonton Åkesson och övrig borgerlighet nu försöker förminska inflytandet av – är värre än att samarbeta i riksdagen. Den avhumanisering av utpekade grupper en sådan verklighetsbeskrivning innebär, möjliggör handlingar av våld och kränkningar mot dem.

Zygmunt Bauman beskriver i sin klassiska bok ”Auschwitz och det moderna samhället” (1994) hur idén om folkliga pogromer som plötsliga, spontana aggressioner drivna av folkdjupets rasism eller fördomar är felaktig. Få eller inga sådana utbrott finns dokumenterade, varken från medeltid eller i moderniteten. De drivs fram av intressegrupper. Samtida produkter av desinformationskampanjer som LVU-kampanjerna, koranbränningarna och lögnerna om det stulna valet i USA har lett till hot, våld och mord.

ANNONS

Dödligt våld är vad som finns vid språkets slut. Det är vad som står på spel.

Johan Melander Hagborg är psykolog och lektor vid Göteborgs universitet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:”Nattryttarna” visar en alltför vanlig verklighet

LÄS MER:Kristersson förstår inte vilket hot SD utgör

LÄS MER:Därför kommer inte Kalla faktas program påverka SD

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS