Tv-huset i Göteborg.
Tv-huset i Göteborg.

Sanna Samuelsson: Sänd det inställda programmet, Uppdrag Granskning!

SVT:s flaggskepp Uppdrag Granskning pausar granskningen av en känd litteraturprofil, efter påtryckningar från juridiskt håll. Men public service får aldrig låta sig påverkas av maktfullkomliga hotshots, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ryktena har gått länge om Uppdrag Gransknings kommande program om en väletablerad litteraturprofil samt företagsgrundare. Det har viskats på kulturmingel över bubbelglas och antytts i poddar. Klart det har pratats när det handlar om en maktspelare i en snacksalig bransch.

Medierna i P1 uppmärksammade i helgen att SVT har pausat granskningen ”på obestämd tid”. Eftersom den ännu inte publicerats, så det skulle vara oetiskt att gå in på exakt vad den handlar om, närmast stöld av stoff. Men i frånvaro av fakta så hamnar ryktesspridningen om profilen i stället i fokus (7/5). Han får ta plats med sina känslor och anonymt lägga ut orden om hur han ”går i bitar” samt hur hans liv förstörts. Att han upplever det så framstår som naturligt.

ANNONS

Men att Medierna uppenbarligen gjort sitt reportage efter att ha blivit kontaktade av profilen och dennes anställda, är desto konstigare. ”Vi har följt den här berättelsen sedan i februari, för då hör nämligen företaget av sig till oss på Medierna”, som programledaren Martina Pierrou uttrycker det.

Och när man lyssnar så låter det som en smart PR-strategi, att skjuta tillbaka direkt, innan Uppdrag Granskning ens hunnit få ordning på sitt material

”Det har alltid funnits rykten om mig!”, utbrister litteraturprofilen, samtidigt som han vägrat intervjuas av Uppdrag Granskning. Nej, ska det vara så ska det vara Medierna i P1. Och när man lyssnar så låter det som en smart PR-strategi, att skjuta tillbaka direkt, innan Uppdrag Granskning ens hunnit få ordning på sitt material.

Företaget har också anlitat en av Sveriges främsta advokater Johan Eriksson som utrett grunden för förtal vid en eventuell sändning. Bara för att liksom kolla lite, ingenting mer med det!

UG:s ansvarige utgivare Axel Björklund säger till Medierna att man inte har pausat granskningen på grund av dess innehåll, utan för att man nu, av anledningar han inte går in närmare på: ”behöver känna oss trygga med att vi kan erbjuda tillräckliga skydd för alla medverkande i granskningen”.

Samtliga parter förnekar att granskningen skulle ha stoppats på grund av advokatutredningen om förtal. Men det är uppenbart att risken finns att detta kan skrämma de som vittnar i ett sådant program.

ANNONS

Att företaget då, med hjälp av ”advokaternas advokat” som han kallas, för upp förtalsaspekten på agendan blir en försvårande faktor. Som Jenny Nordberg skriver i SvD om advokatens utredning: ”Den som läser förstår att en publicering enligt advokaten skulle kunna utgöra brott av den grövre graden” (6/5).

För det är av yttersta vikt att vi har fria medier som inte tar större hänsyn till uppburna personers rykte än till det som händer i verkligheten

”En lite annorlunda berättelse”, säger Mediernas Martina Pierrou, men det är inte det jag hör. Det jag lyssnar på liknar den strategi, både juridiskt och pr-mässigt framgångsrik, som utkristalliserat sig efter Metoo-uppropen 2017: Att tysta med hot om förtalsåtal.

Som Irena Pozar tar upp i sin bok ”Backlashen” (2022) så spelar det ingen roll vad som hänt, enligt nutida svensk praxis. Förtalsåtalet bedömer, enligt en märklig kapitalistisk logik, om den anklagades rykte har tagit skada. Och ett förtalsbrott är enklare att utreda än ett åtal för exempelvis sexuella övergrepp. Resultatet kan bli att en person som vittnar kan behöva betala böter till sin gärningsman eftersom det räknas som förtal att prata om vad man har varit med om.

Då handlar det om privatpersoner, men på grund av detta är det viktigt att journalister inte börjar vika sig för åtalshoten. Uppdrag Granskning bör sända sitt program snarast, så att vi alla kan ta del av det. Och dessa noggranna avvägningar, som Axel Björklund sitter med, får gärna vara med. För det är av yttersta vikt att vi har fria medier som inte tar större hänsyn till uppburna personers rykte än till det som händer i verkligheten. SVT får inte låta sig påverkas av maktfullkomliga hotshots i mediebranschen.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:SVT pausar granskning av omskriven litteraturprofil

LÄS MER:Recension: ”Revolutionens första offer” av Lina Makboul

LÄS MER:Tv-programmen du inte visste kom från Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS