SVT pausar granskning av omskriven litteraturprofil

SVT lägger sin granskning av en omskriven litteraturprofil på is.
– Granskningen är pausad eftersom vi inte känner oss säkra på att vi kan skydda alla medverkande, säger ”Uppdrag gransknings” ansvariga utgivare Axel Björklund till GP.

ANNONS
|

Det var Aftonbladet som var först med att rapportera om att ”Uppdrag granskning” i SVT avbrutit en av sina granskningar.

Enligt Aftonbladet har ”Uppdrag granskning” under en längre tid arbetat på ett avslöjande om en omskriven makthavare i det litterära Sverige. I ett försök att stoppa ”Uppdrag granskning” från att sända programmet ska den litterära profilen ha anlitat en advokat som, enligt Aftonbladet, har skickat ett dokument med 75 punkter till SVT där han påpekar att ”Uppdrag gransknings” program kan utgöra förtal. Inte minst då profilen ska pekas ut som brottslig och klandervärd i sitt agerande.

När GP når "Uppdrag gransknings” ansvariga utgivare Axel Björklund på SVT Göteborg vill han inte bekräfta uppgifterna.

ANNONS

Har det gått till som Aftonbladets uppger?

– Det kan jag inte kommentera.

Vad har hänt då?

– Det har uppstått en situation där vi inte fullt ut känner oss säkra på att vi kan erbjuda tillräckligt skydd för alla medverkande i granskningen. Det gör att vi i dagsläget inte har ett sändningsdatum och måste pausa den här granskningen.

När kan programmet sändas tror du?

– Jag vet inte om programmet kommer att kunna sändas och i så fall när det kommer att sändas. Det är pausat och inte inlagt i vår planering.

Hur troligt är det att programmet ställs helt och hållet?

– Ingen aning.

När var det tänkt att programmet skulle sändas?

– Vi har ett hela tiden ett rörligt schema och en tablå som vi ändrar i. Jag ser inget behov av att fördjupa mig i den diskussionen.

Vad händer med programmet nu?

– Vi får se hur vi går vidare. Jag kan inte fördjupa mig i våra interna processer. Den orsak jag kan ange är att vi behöver vara trygga i att kunna erbjuda tillräckligt skydd för alla medverkande i granskningen. Där är vi inte just nu. I övrigt är det väldigt svårt att prata om en opublicerad granskning i några utförliga ordalag.

ANNONS

Hur vanligt är det att de ni granskar i programmet drar in juridiska experter?

– Det händer ganska ofta. Jag har bara arbetat för ”Uppdrag granskning” i tre år men det skedde även under min tid på Dagens Nyheter, säger Axel Björklund.

LÄS MER:”Den stora älgvandringen” – när naturen är som bäst

LÄS MER:”Masked singers” första författare utröstad

LÄS MER:Recension: ”The diplomat” – Netflix

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS