Rivning på Drömmarnas kaj avbryter inspelningen av Kanal 5:s ”Stugdrömmar”, 27 juni 2024.
Rivning på Drömmarnas kaj avbryter inspelningen av Kanal 5:s ”Stugdrömmar”, 27 juni 2024. Bild: Sanna Tedeborg

Kulturdebatt: Vi göteborgare ses som kunder i vår egen stad

Nyligen skickades fyra piketbussar och 16 poliser för att ta bort Drömmarnas Ände, trots verksamhetens kommunikation med politiker och tjänstemän. Stadsmiljöförvaltningen framstår allt mer som en egen part i staden – med egna intressen. Det skriver representanter från nätverket Öppna upp staden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborgs Stad har nu, klart och tydligt, än en gång visat att de inte har något intresse för fri och demokratisk kultur. I slutet av juni skickade Stadsmiljöförvaltningen fyra piketbussar, 16 poliser, tjänstepersoner, rivare och bärgare för att slakta en fri kulturplats.

Denna insatsstyrka sammanstrålade med ett förvirrat TV-produktionsteam som var där för att spela in programmet “Stugdrömmar”. Något som Stadsmiljöförvaltningen och polisen tydligen inte hade koll på var att ockupationen av platsen hade upphört två veckor tidigare.

Stadsmiljöförvaltningens attack mot Drömmarnas ände på Drömmarnas kaj visar på det totala ointresset för medborgarnas egna verksamheter. Drömmarnas Ändes verksamhet har varit öppen för alla att se och delta i, under tiden har vi också haft kommunikation med flera politiker och tjänstemän. Ändå väljer Stadsmiljöförvaltningen att angripa platsen utan någon förvarning.

ANNONS

Det visar att medborgarnas intressen inte spelar någon roll för dem. Det viktigaste för Stadsmiljöförvaltningen verkar vara att skapa en tom grå parkeringsplats. Denna tomma parkeringsplats, som vi ser så många av, är enligt stadens logik en uppstädad, död “gråzon” med kapitalistisk potential. År av detta slaktande visar att kapitalistisk potential är det enda som staden tar hänsyn till.

Utan motstånd kommer Göteborgs utveckling att fortsätta som den hittills gjort, hyror kommer att höjas, hotell och företag kommer fortsätta bygga skyskrapor, nya “business districts” med amerikanska namn kommer skapas och staden kommer bli alltmer främmande för de vanliga invånarna.

För oss unga, studerande, arbetslösa, sjukskrivna och lönearbetare verkar det alltmer som att Göteborg Stad inte vill att vi ska få finnas.

Denna form av profitintresse har i decennier eroderat alla sociala och kulturella center och mötesplatser som inte kretsar kring konsumtion, samtidigt som reallönerna pressats ner och både mat och hyra blivit dyrare. För oss unga, studerande, arbetslösa, sjukskrivna och lönearbetare verkar det alltmer som att Göteborg Stad inte vill att vi ska få finnas.

Stadsmiljöförvaltningen ser sig som en objektiv förvaltare av staden men vi ser den som en part i staden, med egna intressen. Vi göteborgare ses enbart som kunder i vår egen stad, inte medskapare. Samtidigt är det vi göteborgarna som fyller staden med rörelse, arbetar på stadens alla nya skrytbyggen och skapar den aktivitet staden använder för att locka hit köpstarka människor.

ANNONS

Därför ska vi medborgare också ha inflytande över vad som händer i staden. Hade Stadsmiljöförvaltningen valt dialog med oss hade de inte behövt fyra piketbussar, 16 poliser, rivare och bärgare. Resursslöseriet är helt absurt.

Vi drömmande göteborgare kommer att fortsätta vår kamp för en öppen stad! När ni river kommer vi skapa nytt! När ni stänger ner platser för fri skapande verksamhet kommer vi att öppna dubbelt så många! Det här är bara början.

Adam Ward, Öppna upp staden

Edvard Lakso Tesak, Öppna upp staden

Mikael Bergqvist, Öppna upp staden

Mikael Åhman, Öppna upp staden

Sebastian Rudolph Jensen, Öppna upp staden

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Rivning på Drömmarnas kaj avbryter tv-inspelning

LÄS MER:Sista striden om Drömmarnas kaj

LÄS MER:Förbjud namnen Mats, Jörgen och Peter

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS