Maria Domellöf-Wik: Äntligen fick filmveteranen Pedro Almodóvar sitt Guldlejon

En rörd Pedro Almodóvar fick på lördagskvällen ta emot guldlejonet i Venedig för sitt starka kvinnodrama ”The room next door” med Tilda Swinton och Julianne Moore. Till bästa skådespelerska utsågs Nicole Kidman, som dock tvingades ställa in sin medverkan på galan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Alla dessa desperata, kärlekstörstande, kåta, sorgsna, ångestridna mödrar, döttrar, singlar, väninnor. Få filmare skildrar dem lika skickliga som spanske Pedro Almodóvar, dessa kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Under lördagskvällen fick regissören ta emot ett guldlejon på filmfestivalen i Venedig för sin första helt engelskspråkiga film ”The room next door”.

Regissören, som redan belönats med en Oscarsstatyett, såg både överrumplad och rörd ut över beskedet. Filmen kretsar kring två tidigare väninnor som återförenas i en period i livet då den ena av dem lider av allvarlig cancer.

Pedro Almodóvar har i en rad minnesvärda filmer genom karriären lyft fram kvinnors vardagsslit, gestaltat glädje, oro, sorg och sig borrat djupare ner i teman som sexualitet och religion. Bland mästerverken kan nämnas ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott” (1988), ”Allt om min mamma” (1999), ”Att återvända” (2006) och ”Julieta” (2016).

ANNONS

Sedan 1980-talet har den färgstarke filmskaparen med humor – parad med djupt allvar – bidragit till att vitalisera filmen, och samtidigt varit noga med att alltid lyfta fram sina skådespelerskor.

Sedan 1980-talet har den färgstarke filmskaparen med humor – parad med djupt allvar – bidragit till att vitalisera filmen, och samtidigt varit noga med att alltid lyfta fram sina skådespelerskor. Så också nu, både i berättelsen på vita duken och i sitt tacktal på plats inför Isabelle Hupperts jury i Venedig.

Inte mer än rätt då alltså att han, som 74-åring, vinner sitt livs första Guldlejon, priset för bästa film, på den anrika festivalen. På sätt och vis är det också ett pris för hans envisa arbete med att med kamerans hjälp utforska viktiga, kontroversiella ämnen från sexuella övergrepp till dödshjälp.

Till bästa skådespelerska utsågs Nicole Kidman – för sin insats i Halina Reijns erotiska thriller ”Babygirl”. Filmstjärnan kunde dock inte vara på plats för att ta emot sitt pris, eftersom hon fick ett dödsbud på väg till Venedig. Det var hennes mamma, Janelle Anne Kidman, som oväntat gått bort.

Genom regissören Halina Reijn lät hon hälsa att ”krocken mellan livet och konsten är förkrossande" och att hon ville tillägna sin mamma priset hon just fått.

Värt att notera efter en avslutad filmfestival på halvön Lido är också att festivalens största snackis: ”Joker: Folie à deux” inte kammade hem ett enda pris. Detta trots att multibegåvade Lady Gaga syns i rollen som Jokerns ex-flickvän.

ANNONS

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Lady Gaga livar upp årets kändistäta Venedig-festival

LÄS MER:Se stjärnorna strömma in till filmfestivalen i Venedig

LÄS MER:Recension: ”Beetlejuice, Beetlejuice” i regi av Tim Burton

De vann pris på Venedig filmfestival 2024

Guldlejonet för bästa film: "The room next door" av Pedro Almodóvar

Silverlejonet för bästa regi: Brady Corbet för ”The brutalist”

Juryns stora pris: "Vermiglio" av Maura Delpero

Juryns specialpris: ”April” av Dea Kulumbegashvili

Bästa manus: Murilo Hauser och Heitor Lorega för "I'm, still here"

Bästa kvinnliga skådespelare: Nicole Kidman för "Babygirl"

Bästa manliga skådespelare: Vincent Lindon för "The quiet son"

Hederslejon: till skådespelaren Sigourney Weaver och regissören Peter Weir.

Detta är ett urval av pristagare på Venedig filmfestival, som pågått 28 augusti till 7 september och som är den 81:a i ordningen.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS