Den brittiska artisten Charli XCX ligger bakom trenden ”brat summer”.
Den brittiska artisten Charli XCX ligger bakom trenden ”brat summer”. Bild: Eduardo Verdugo

Fanny Wijk: Är brat summer över för alltid?

Den vilda, frisläppta och trashiga livsstilen blåste in som en frisk fläkt i somras. Nu är allt över, ungdomarna skötsammare än någonsin och klubbdöden står för dörren. Håller något viktigt på att gå förlorat?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett specifikt foto har återkommit till mig hela sommaren. Det är som att algoritmerna förstått att det är något jag behöver se. Skådespelarna Paul Mescal och Natalie Portman står på gatan utanför en bar i London. De bär enkla vita t-shirts och jeans. De är glada, kända och ser nästan lite kära ut. Men framför allt röker de varsin cigarett. Ja, jag vet, rökning leder till en lång och plågsam död. Men bilden gör mig ändå upprymd eftersom den föreställer två kända personer som inte är helt perfekta.

Med samma glädje tog jag emot nyheten om att kvinnor i år skulle ägna sig åt en så kallad “brat summer”. Det är en trashig, hedonistisk och glad motrörelse mot det kontrollerade clean girl och hemmafru-idealet där att sitta hemma med en pilatesboll, äta olika varianter av gurksallad och skriva dagbok för hand varit synonymt med att vara en ”bra” kvinna.

ANNONS

Rökrummet på Jazzhuset ringde och ville ha sin klädstil tillbaka

I en brat summer ingår cigaretter, att gå på nattklubb och dricka cosmopolitans och Red bull vodka tills morgonen gryr. Som om det inte vore nog har klädstilen jag hade när jag var ung tonåring blivit trendig igen. På TikTok kallas den för indie sleaze, och nu vill både kidsen och modehusen att vi ska se ut exakt som vi gjorde på gymnasiet.

Samma extremsportssmala stuprörsjeans som jag tappert korvade upp för mina flickhöfter varje morgon före skolan. Glänsande skinnjackor och slappa, stora linnen. Converse. Snedlugg. Gårdagens kladdiga eyeliner. Rökrummet på Jazzhuset ringde och ville ha sin klädstil tillbaka.

Jag kände mig plötsligt hemma i ett delvis återvunnet ideal. Med en märklig känsla av kontroll tog jag mig an sommaren som en äkta indie sleaze brat. Tills en kompis skickar en artikel med rubriken “Vänersborg 22:01: Då finns nästan ingenstans att dricka öl”. Jag läser ingressen. “Vart går vänersborgarna när de vill ta en drink en fredagskväll? (..) Den enda nattklubben har gått i konkurs och de flesta restauranger stänger redan klockan 22:00”.

Stackars satar, hinner jag tänka, innan nästa skakande besked. Alla nattklubbar i Blekinge har stängt. Jag upprepar: Det finns inte en enda nattklubb i hela Blekinge. “Senaste gången Blekingeborna hade möjlighet att gå på klubb hemmavid var när Circo i Karlskrona hade öppet på påskafton”, läser jag i BLT. PÅSKAFTON? Mitt blod fryser till is.

ANNONS

Jag kan inte släppa känslan av att något viktigt går förlorat i fastklamrandet vid trygghet och ordning

Forskaren Sébastian Tutenges menar att klubbdöden är ett resultat av dejtingapparnas framfart och minskad alkoholkonsumtion. Han konstaterar att den syns i hela Europa, men att Norden är särskilt utsatt. Jag fattar, dricker du inte vill du inte vara på en nattklubb och du kan inte heller ragga upp någon på en bar. Enter: dejtingappar.

En ny rapport från IQ visar på ett historiskt skifte i ungas alkoholvanor och slår fast de snarare tycker att det är sunkigt än coolt att dricka. I en allt mer orolig värld bryr sig unga dessutom mer om hem, familj och ekonomi. Det är såklart bra och hälsosamt att inte dricka alkohol, röka och ligga runt med främlingar, men jag kan inte släppa känslan av att något viktigt går förlorat i fastklamrandet vid trygghet och ordning.

Jag minns tårögt alla mina nattklubbar och hur de brukade roa mig

Jag vet inte varför, men det känns faktiskt hemskt. Ska min dotter växa upp i en värld utan nattklubbar? Ska man inte kunna dricka en öl i en random svensk stad efter kl 22.00? Ingenting spännande eller oväntat har väl någonsin hänt för en som sitter inlåst hemma. När ska vi börja värdera att ha KUL igen, att inte vara perfekt och kontrollerad?

Jag minns tårögt alla mina nattklubbar och hur de brukade roa mig men får bara anta att brat summer är över för alltid. Om den någonsin fanns. Demure-hösten är här, så det blir väl att damma av tekoppen, ta fram nån trad wife-virkad kofta och skaka ihop nån viral gurksallad i närmsta plastlåda. Kul blir det inte, men det är vad det är.

ANNONS

LÄS MER:Guide: Så fixar du en ”Brat summer”

LÄS MER:Glöm ”brat summer” – 2024 är den sapfiska sommarens år

LÄS MER:"Very demure" – det här är Tiktoks nya trend

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS