Johan Hilton: Därför är Bokmässan bland det bästa vi har

Läsförståelsen sjunker och regering utdelar rejäla smällar till kulturen i sin budget. Att runt 100 000 människor då markerar sitt kulturintresse genom att besöka Bokmässan är ett otroligt styrkebesked, skriver GP:s kulturchef Johan Hilton.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I kulturvärlden gnölas det ibland lite kokett om Bokmässan.

Kiviks marknad, kan det heta. För mycket folk och trängsel, för många författaregon och för få svala samtal om litteratur, estetik och kulturpolitik.

Kritiken kan säkert ha sina poänger. Den mässvän som inte svurit eder över besökare som plötsligt gjort halt i någon smal gång och orsakat seriekrock, räck upp en hand. Och den som inte lämnat lokalerna och känt åtminstone viss mättnad på det uppenbarligen outsinliga beståndet av fackboksdebuterande tiktokare ljuger.

Men på det hela taget har de ändå fel. Det finns få företeelser i svenskt kulturliv som är så genuint hoppingivande som den årliga bokfesten här i Göteborg. Medan regeringens budgetar just nu riktar slag efter slag mot kulturens veka liv samtidigt som ungas läsförståelse sjunker, envisas fortfarande nästan 100 000 besökare med att flockas på Svenska mässan varje höst.

ANNONS

Om inte det är ett styrkebesked för det svenska kulturintresset vet jag inte vad som är det.

Och det av lysande skäl: för att man tycker att det är så roligt med böcker och författare, för att man är nyfiken på vad som rör sig i huvudet på andra människor och vill ingå i det offentliga samtalet. (Samt, eventuellt, få en signatur av sin favoritförfattare i en nyinköpt bok.)

Om inte det är ett styrkebesked för det svenska kulturintresset vet jag inte vad som är det. Även i internationell bemärkelse. När jag sent i somras besökte Kulturmødet i danska Mors var jag i någon halvtimme grön av avund under min rundvandring. I denna lilla stad stod tält efter tält uppslagna, fyllda till brädden av publik som lyssnade på kombattanterna i den senaste kulturdebatten, eller olika författarsamtal. Besökarsiffrorna i Mors är höga, över 30 000 personer.

”Varför har vi inte något sådant här i Sverige”, tänkte jag surt. Tills det slog mig att det ju faktiskt är exakt det vi har, och har haft i 40 år. Bokmässan. Platsen där liv och litteratur, konst och politik, debatt och – faktiskt – viss kulturglamour under en helg om året tumlar runt i en alldeles oemotståndlig blandning.

För en Göteborgstidning som GP är det naturligtvis givet att vara en del av detta. Också i år hittar du vår monter på den vanliga platsen på plan två – men i år vågar jag lova att vårt program är mer späckat än vanligt.

ANNONS

Likväl finns det i år en stående programpunkt hos oss som känns extra viktig.

Femtiotre punkter, som förhoppningsvis också speglar bredden i den svenska utgivningen. Hos oss möter du författare och debattörer över hela skalan, från kioskvältare som Jan Guillou, Karin Smirnoff och John Ajvide Lindqvist till stjärnskott som Agri Ismaïl, Amina Elmi och David Norlin. Prisade författare som Liv Strömquist, Elisabeth Åsbrink och Stefan Lindberg och en hel del internationella namn, som Hernan Diaz, Sofi Oksanen och Geir Gulliksen. Och så några kändisar, såklart. Ludmila Engquist, Grynet Molvig, Carina Bergfeldt och Marcus och Martinus är bara några av dem. Liksom den forne statsministern Stefan Löfven.

Försitt heller inte chansen att lyssna på kända GP-röster som Marcus Berggren och Sara Kadefors eller Världens gång-redaktören Kristian Wedels sedvanligt briljanta visning av bilder från forna tiders Västkusten. (För övrigt en av monterns absolut mest populära punkter, så se till att vara i tid för att få sittplats.)

Jag skulle kunna pågå i evigheter.

Likväl finns det i år en stående programpunkt hos oss som känns extra viktig. Varje dag klockan elva inleder vi dagen med att uppmärksamma den fängslade författaren och göteborgaren Dawit Isaak.

Den 27 oktober fyller han 60 år, den tjugotredje födelsedagen som han tillbringar i fångenskap i Eritrea. Drömmen om att han ska få fira den nästa i frihet lever – och i GP:s monter berättar ett antal företrädare för den förhoppningen om vad vi kan göra för att infria den. Bland dem Dawit Isaaks bror Esayas Isaak.

ANNONS

Missa inte det. Du hittar hela programmet här. Vi ses på mässan!

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Snart tar hundvagnarna över din trottoar

LÄS MER:En åttio år gammal artikel fick tiden att stå still

LÄS MER:SVT borde börja med tv-teater igen

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS