Jan Andersson: Florida har 99 problem – men Hiaasen hör inte dit

Den amerikanska högern har rensat ut hans böcker och stoppat honom från att tala i skolor. Men Carl Hiaasen har toppat New York Times bästsäljarlista flera gånger och hans nya tv-serie är löjligt underhållande. Titta på den, uppmanar GP:s Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Förra läsåret rensades runt 300 böcker ut ur Floridas skolor. Många av böckerna berör slaveriet och afro-amerikansk historia eller tar upp kön, ras och hbtq-frågor på ett sätt som framförallt konservativa republikaner och reaktionära organisationer av typen Moms for liberty uppfattar som olämpligt.

Även den prisade Floridaförfattaren, uttalade Trumpkritikern och före detta grävande journalisten och Miami Herald-kolumnisten Carl Hiaasen (uttalas Hajasen) har fått se flera av sina frejdiga böcker försvinna från delstatens skolbibliotek. Under pandemin anklagades han av Trumphögern för att sprida simpla, subversiva budskap om fördelen med att vaccinera sig och förra året hamnade Hiaasen i blåsväder efter att ha använt det grova uttrycket ”butt” (rumpa) i en av sina barnböcker.

ANNONS

Om Floridas frihetsmammor finner detta ord stötande och skandalöst hoppas jag att de inte tittar på Vince Vaughns och ”Ted Lasso”-producenten Bill Lawrences nya tv-serie ”Bad monkey”. Den hade premiär i förra veckan på Apple tv+ och är baserad på just Carl Hiaasens bästsäljande roman från 2013 med samma namn. Och den är löjligt underhållande. Alltså både löjlig och underhållande. Lite som Florida självt.

Här längs stränderna och de läckra turkosa havsvikarna mellan Key Largo och Key West gör Vince Vaughn vad han kan för att få tillbaka sitt gamla polisjobb

I serien följer vi frispråkige Andrew Yancy (Vaughn) som efter att ha blivit avstängd och straffat ut sig från Miamipolisen arbetar som hälsoinspektör och restaurangkontrollant i Florida Keys, alltså det dryga tusentalet öar som dinglar under Floridas nedre regioner som en utdragen kulsäck.

Här längs stränderna och de läckra turkosa havsvikarna mellan Key Largo och Key West gör Vince Vaughn vad han kan för att få tillbaka sitt gamla polisjobb, och när en avhuggen underarm med vigselring och fulfingret i vädret dyker upp i en kylväska ser han sin chans. Men ... tja, hans detektivarbete avlöper väl sådär. I alla fall till en början.

Inte för att han är kass eller korkad, snarare det motsatta. Vince Vaughns frilansande detektiv är noggrann, observant och rätt skärpt. Dessutom är Vaughns oneliners rappa som alligatorkäftar. Och lika vassa. Det är nästan så man behöver ett paraply när de fyndiga kommentarerna duggar som tätast. Men bara nästan. Humorn är en vältajmad, välkommen och välbehövlig ventil när våldet bubblar under ytan. Precis som det gör i verkligheten.

ANNONS

För sex år sedan sköts Carl Hiaasens yngre bror Rob Hiaasen och ytterligare fyra reportrar ihjäl vid en hämndattack mot dagstidningen The Capital Gazettes redaktion i Maryland där Rob jobbade som redaktör och kolumnist.

Mördaren kände sig uthängd av tidningen och ville straffa journalisterna som hade skrivit om honom. Men debatten efteråt handlade inte om utsatta reportrars verklighet, inte om hur den dåvarande presidenten hetsat mot journalister, inte om hur lätt gärningsmannen fått tag i sitt vapen. Fokus låg på att delstaten hade avskaffat dödsstraffet ett par år tidigare. Att myndigheterna i Maryland inte fick avrätta mördaren – för mer död var tydligen rätt väg att gå.

Till skillnad från Floridas frihetsmammor ser nämligen Carl Hiaasen vapen som något ont och onödigt i samhället, inget att lyfta fram och fascineras av.

Carl Hiaasen har i flera år varit en förespråkare för striktare vapenlagar och i hans romaner bultar det alltid ett gott hjärta innanför huvudpersonens ofta skavda, sjaviga yttre. Och även om de värsta skurkarna kan spetsas av svärdfiskar eller slukas av alligatorer, befolkas Hiaasens berättelser av människor som är färgstarka och småkorkade snarare än ondskefulla och mordiska.

Också tv-serien ”Bad monkey” genomsyras av en varm, humoristisk grundton där till och med den ryska maffian lite klumpigt ber om ursäkt när de har attackerat och försökt mula fel personer.

Till skillnad från Floridas frihetsmammor ser nämligen Carl Hiaasen vapen som något ont och onödigt i samhället, inget att lyfta fram och fascineras av. Det är rätt befriande.

ANNONS

”Bad monkey”

Med: Vince Vaughn, Natalie Martinez, Michelle Monaghan, Scott Glenn, Rob Delaney, John Ortiz, m.fl.

Av: Bill Lawrence.

Bygger på: En roman av Carl Hiaasen.

Premiär 14 augusti på Apple tv+

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Lassgård har aldrig varit sävligare än som Fälldin

LÄS MER:TV4, vad är det för artister ni kastar på oss?

LÄS MER:Han var sämst i parken – enligt publikens betyg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS