Jan Andersson: Lassgård har aldrig varit sävligare än som Fälldin

Hösten på SVT är en blandning av sött och salt. Roligast blir det storpolitiska juldramat ”Whiskey on the rocks” med Rolf Lassgård som Thorbjörn Fälldin. Tråkigast är att Özz Nûjens humorserie återvänder i rutan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Plocka fram kalendern. Ringa in fredag 1 november och gör en minnesanteckning om att sortera dina strumpor, städa vinden eller måla en porslinstallrik. Gör vad du vill – men bänka dig inte framför tv:n. Allt kommer garanterat att vara roligare än säsong 2 av ”Flykten till Östermalm”.

Det enda landets tv-kritiker var riktigt överens om förra året var att Özz Nûjens humorserie var ett fullständigt magplask. ”SVT:s nya humorserie är inte ens dålig buskis”, menade Stockholms stora morgontidning. ”Bottenlöst usel dialog”, skrev en annan tung kritiker. Själv blev jag närmast beklämd över hur bedrövlig serien var och konstaterade att det bästa nog vore att sänka den i Nybroviken.

ANNONS

Lika obegripligt är det att Farah Abadis frågesport ”På riktigt?!” återvänder i rutan. Redan nästa fredag, den 23 augusti, ska diverse lösa kändisar gissa på vanliga människors yrken och hobbies – vem är elektriker, vem kokar korv, vem samlar på strutsar? Allt tyder på att detta kommer bli precis lika jobbigt som förra året.

Det visar också på alarmerande dåligt omdöme att SVT kör vidare med en tom, trött frågesport och ett veritabelt haveri till humorserie.

En vandring längs minnenas allé för oss som följde de utdragna rättegångsdagarna i Stockholms tingsrätt med lika delar leda och dåligt samvete.

När SVT på torsdagen bjöd in till stor pressfrukost i tv-huset på Gärdet var det för att låta avgående vd:n Hanna Stjärne presentera kanalens ”fullspäckade streaminghöst” och visa klipp från kommande höjdpunkter. Och ett par sådana fanns såklart. Konstigt vore det väl annars.

I två av höstens dramaserier på SVT, ”The Pirate Bay” och ”Whiskey on the rocks”, hamnar Sverige hastigt och mindre lustigt i omvärldens strålkastarljus.

Med start i november rullas dramatiken upp kring den svenska fildelningssajten ”The Pirate Bay” med Helena Bergström som skivbolagens advokat Monique Wadsted och Robin Stegmar i rollen som Antipiratbyråns Henrik Pontén. En vandring längs minnenas allé för oss som följde de utdragna rättegångsdagarna i Stockholms tingsrätt med lika delar leda och dåligt samvete.

Ännu högre var insatserna 1981 när den kärnvapenbestyckade sovjetiska ubåten U 137 gick på grund i Karlskronas skärgård. Sovjetunionens ledare Leonid Breznjev var rasande, USA:s oprövade president Ronald Reagan stressad och vår piprökande statsminister Thorbjörn Fälldin lugn som en fjällbjörk, och lika ståndaktig när han gav sin order till kommendörkapten Anders Karlsson – håll gränsen.

ANNONS

Under sex höstveckor kommer det nya musikprogrammet ”Hello Mello” att blanda ”Idol” och ”Lilla Melodifestivalen” på ett sätt som precis ingen har efterfrågat.

Av SVT:s korta klipp att döma kommer Rolf Lassgård att göra en förträfflig Fälldin och Anders Mossling en härligt stel Ola Ullsten. Hela serien som visas i julhelgen bygger dock på en berättelse av succéförfattaren Jonas Jonasson så vi får hoppas att det inte blir hundraårings-fars av alltihop.

Dessutom får Ingvar Oldsberg en egen dokumentärserie, finfina polisserien ”Tunna blå linjen” återvänder för en tredje säsong i september, Fouad Youcefi och Rebecca Randhawa djupdyker i höstens amerikanska presidentval och i oktober guidar Valter Skarsgård till jordens undergång i en faktaguide till ... well, jordens undergång.

På tal om det. Under sex höstveckor kommer det nya musikprogrammet ”Hello Mello” att blanda ”Idol” och ”Lilla Melodifestivalen” på ett sätt som precis ingen har efterfrågat. Därmed lyckas SVT täppa till den sista Mellofria luckan som fanns under året. Grattis alla.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Tram stamps, trav och talböcker på toaletten

LÄS MER:Han var sämst i parken – enligt publikens betyg

LÄS MER:Recension: The National, Way Out West, lördag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS