Laura Ingemarsson: Nyss skakade hon galler – nu skakar hon höfterna i tv

De har mördat, stulit och rånat. Sedan sadlade de om och blev kändisar. Influerare har blivit krimfluerare och förmodligen är det bara en tidsfråga innan fenomenet når Sverige, skriver Laura Ingemarsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Anna Delvey öppnade sitt första dansframträdande i en glittrig cha cha-klänning. På scenen framför henne stod nio dekorativa shoppingpåsar med bedragerskans egna logga. När hennes danspartner, Ezra Sosa, flyttade en av påsarna tiltade kameran ner mot Delveys högra ben. Där blottades en juvelprydd fotboja.

Härom veckan var det premiär för den 33:e säsongen av “Dancing with the stars”, den amerikanska förlagan till “Let’s dance”. Bland de dansande stjärnorna har vi elitidrottaren Ilona Maher, skådespelaren Reginald Veljohnson, basketspelaren Dwight Howard och såklart den utvisningsaktuella bedragerskan Anna Delvey. Eller Anna Sorokin som hon också heter.

En udda casting ja, men säsongen visar återigen att kriminalitet kan vara en praktisk väg till kändisskap.

ANNONS

Det är svårt – när internationella brottslingar är med i realityprogram, ska man använda deras artistnamn eller det juridiska namnet från deras fängelsedomar? “Dancing with the stars"-redaktionen måste ha varit splittrade inför bedragerskans cha cha-premiär. Delvey är nämligen det namn som hon tog under åren då hon låtsades vara en förmögen tysk arvtagerska i New York, medan Sorokin var namnet hon föddes under i en fattig by i Ryssland.

Momfluencer och mammamördare? Ännu ett glastak som krossas!

2022 släppte Netflix dramaserien “Inventing Anna” om Anna Delveys liv. Serien är byggd på journalisten Jessica Presslers granskning av Delveys mångåriga bedrägeriverksamhet i New Yorks societet.

Några år före Netflixserien dömdes Delvey för flera miljonstölder mot både privatpersoner och banker. Efter en tid i fängelse släpptes hon mot borgen. Utöver en svart metallaccessoar runt höger ankel, fick Delvey också med sig ett domstolsbeordrat social medie-förbud. Detta förbud verkar hon dock ha tolkat relativt liberalt. Hon har nämligen fortsatt med samtliga sociala medier – och särskilt aktiv har hon varit inför “Dancing with the stars"-premiären.

Men nu till det viktiga – hur var Delveys cha cha-debut?

Något stel. Dåligt fotarbete. Lite ur takt. Om det hade skett i svenska “Let’s dance” hade Tony Irving skakat på huvudet och hållit upp skylten med en tvåa. Men det är ju också bara första avsnittet. Utvecklingspotentialen är ännu stor.

ANNONS

I Resumés podd Debrief kallas Delvey för en “krimfluerare”, alltså någon som samlat följare tack vare sin kriminella karriär. Som ytterligare exempel på fenomenet tar Resumé upp en snarlik internetprofil, mammamördaren Gypsy Rose Blanchard, vars liv också utgjort underlag till flera tv-serier.

Efter att nyligen ha släppts från ett sju år långt fängelsestraff har Gypsy Rose Blanchards influerarkarriär verkligen tagit fart. Senast i ett avsnitt av “The Kardashians” och med en vlogg om sin graviditet. Momfluencer och mammamördare? Ännu ett glastak som krossas!

Det kan mycket väl vara så att vi får se svindleridömda Birgitte Bonnesen kliva in i TV4-studion med en smyckad fotboja i nästa års upplaga av “Let’s dance”

Och det finns många fler krimfluerare, däribland den gängkriminella Jeremy Meeks vars absurt sexiga mugshot blev viral runt 2016. Bilden spreds över hela internet och nådde till slut modellagenturerna. I dag är han framgångsrik modell, lågbudgetskådespelare och kommer i november ut med sin biografi “Model citizen”.

Men kommer krimfluerarfenomenet också sprida sig till Sverige? Det återstår att se.

Det kan mycket väl vara så att vi får se svindleridömda Birgitte Bonnesen kliva in i TV4-studion med en smyckad fotboja i nästa års upplaga av “Let’s dance”.

Eller ja, kanske Allra-mannen Alexander Ernstberger i “Hela kändis-Sverige bakar 2025”? Foxtrot-ledaren Rawa Majid och Rumbas Ismail Abdo i nästa säsong av “Bäst i test”? Eller vad sägs om Arbogakvinnan Johanna Möller i “Fångarna på fortet”?

ANNONS

Oavsett väntar en spännande “Dancing with the stars"-säsong. Och snart är det dags för stjärnorna att lära sig dansa salsa. Då får publiken avgöra om Anna Delvey är bättre på att skaka höfterna än att skaka galler.

Texten har uppdaterats med en rättelse. 250924. I en tidigare version omnämndes som Ismail Abdos nätverk som Shottaz. Nätverket heter i själva verket Rumba.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hur politisk är Jonas Lundqvist egentligen?

LÄS MER:På Tiktok förvandlas Viktor Orbán till en sexbomb

LÄS MER:Det är svårt att tycka synd om korta killar

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS