Jonathan Bengtsson: Way Out West borde börja servera kött igen

Samtidigt som hela medelklassen slutade äta kött gick Way Out West över till ett helvegetariskt utbud. Mycket har hänt sedan dess, och ingen tror längre att festivalen är miljövänlig bara för att de serverar falafel. Det är dags att ringa in kebabvagnarna, skriver GP:s Jonathan Bengtsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I tolv år har Way Out Wests arrangörer nu vägrat servera kött, vilket är modigt gjort. Nästan ingen annan tror nämligen på vegetarisk mat längre.

2012 var det visserligen ett enkelt beslut att ta. Då skulle nästan alla i den vita medelklassen sluta äta kött. Jag minns min ungdom, med Feministiskt initiativ och queerkvällar på Sticky fingers. Programmet "Full patte" med Bianca och Tiffany Kronlöf.

Jag minns också mina middagar. Sojapuckar och skruvmakaroner, Hellmans veganska majonnäs. Jag minns hur detta intag av soja förvandlade mig.

I en snabb, nästan nyfiken takt började min buk att samla vätska. Röv och anklar svullnade till. Byxor slutade att förstå sig på min underkropp, magen vobblade muntert under tröjan.

ANNONS

Mina rövhalvor var till sist oerhört spända och stora – men samtidigt märkligt gryniga. Vid ett tillfälle fick jag syn på mig själv i en kameramonter, uppsatt vid ingången till ICA kvantum. Jag hade en rökt kulör i ansiktet. Krämiga lår, fet och direkt svår att känna igen. Under samma tid övervägde jag också att tatuera in en ko, som skulle löpa längs arm och axel. Jag hade inte sex med någon på över fyra år.

Ett muskulöst såsbord. Groddar, romansallad och kål. Afrikanska grytor, puffiga langos.

Dessa dagar äter ingen i min umgängeskrets längre sojapuckar, och kanske är det just därför jag blir så berörd av Way Out West. Jag blir berörd över att anställda uppenbarligen kroppsvisiteras utanför festivalen, för att de inte ska ta med sig kött in.

– Vill man äta kött är det fritt fram att göra det utanför festivalområdet men man får inte ta in något. Det står i vår policy, berättar Filip Hiltmann, pressansvarig på Luger.

Det är oerhört vackert sagt.

Vid ett tillfälle beger jag mig ut och synar festivalens mat, och hittar mycket som är välgörande. Runda, gyllene bollar med falafel. Ett muskulöst såsbord. Groddar, romansallad och kål. Afrikanska grytor, puffiga langos.

Way Out West har en utmärkt uppsättning maträtter – men den är också gåtfull. Alla vi andra har inställt oss på global undergång. Enorma tyfoner som spränger upp kuststäderna. Ökenkontinenter och brunt glaciärvatten. Vi kan inte rädda miljön med Smålandsrullar, detta vet vi nu.

ANNONS

Så är det inte dags även för Way Out West att sluta låtsas som om vegetarisk kost är viktigt? Är inte tiden inne för karré, kotlett och klubba igen?

Vi måste minnas: Way Out West är verkligen ingen miljövänlig festival, eftersom ingen festival kan vara miljövänlig. Man slungar över amerikanska artister i flygplan, man våldför sig på naturen i närområdet. Slottsskogen är en blyg stäpp efter varje avslutat år. Så är det inte bara dags att ge upp? Är det inte dags att, som uttrycket lyder, ringa in kebabvagnarna?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Så raggar du bäst på Way Out West

LÄS MER:Hur bra är maten på Way Out West 2023?

LÄS MER:Vad händer på vippen på Way Out West 2023?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS