Twerka, ragga till Oskar Linnros och strunta i apparna. GP har frågat experterna och kändisarna om hur man raggar bäst på festival.
Twerka, ragga till Oskar Linnros och strunta i apparna. GP har frågat experterna och kändisarna om hur man raggar bäst på festival. Bild: Magnus Lejhall/Fredrika Eriksson/Anna Tärnhuvud

Så raggar du bäst på Way Out West

Le och twerka. Gå på Oskar Linnros konsert. Spill öl på någon. Under helgen kommer tusentals singlar befinna sig i Slottsskogen på Way Out West. Men hur får man dem på fall? GP har frågat några experter och kändisar om hur man bäst raggar på festival.

ANNONS
|

Fröken Snusk, artist

Fröken Snusk
Fröken Snusk Bild: Magnus Lejhall/TT

Hur raggar man bäst på festival?

– Dunka Fröken-låtar på hög volym, twerka och ta plats!

Vad ska man undvika?

– Undvik farthindren om bilen är böttad (det vill säga sänkt) och undvik gärna att vara sliskig och dryg ...

Har du något eget raggningsminne från en festival?

– Alla raggar ju på mig såklart så alla spelningar är underbara.

Emma Engdahl, kärleksprofessor

Bild: Liv Carleheden Engdahl

Hur raggar man bäst på festival?

– Just på festival kan man ragga på det gamla hederliga sättet. Att hålla på att skriva på appar och leta upp människor där på plats tycker jag är en dålig idé, även om många gör det. Festival är en bra miljö att få till det i den fysiska verkligheten direkt. Man får ta kontakt, trängas och stå nära utan att någon tycker att det är märkligt.

ANNONS

– Jag tror att man ska gå på handgripliga saker, se till att något händer och rubba koncentrationen hos den man försöker ragga på. Man kan till exempel spilla öl på någon. Först blir det jobbigt men redan där har man möjlighet att fördjupa kontakten, erbjuda sig att köpa en ny och börja prata och pejla in hur den andra reagerar. Det kanske är drastiskt att spilla ut en öl men våga säg hej, dansa sig närmre, le, känn av stämningen och ha kul. Människor är intresserade av folk som har kul tillsammans.

Vad ska man undvika?

– Man ska inte ragga på någon som har pojkvän eller flickvän. Det är ”nej nej nej” att störa de som har ringar eller ser ut att vara tätt sammanbundna. Jag tycker inte heller att man ska vara omständlig eller märkvärdig. Man ska vara öppen, lättillgänglig och tydlig. Att spela svår funkar inte på festival. Det finns forskning som visar att det bara funkar om personen redan är intresserad.

– Ta ett avisade med en klackspark och acceptera det. Ingen blir sur över en flört men man blir irriterad på den som hänger sig kvar.

Har du något eget raggningsminne från en festival?

ANNONS

– En gång var jag intresserad av en gitarrist som jag kände som spelade på Hultsfred. När jag berättade för honom att jag åkt dit för hans skull blev det helt fantastiskt och allting löste sig jättebra. Helt plötsligt hade jag någonstans att sova.

– Gå rakt på sak. Antingen blir det härligt i stunden eller så blir det någonting livslångt.

Selma Brodrej, kulturskribent på Dagens ETC och aktuell med boken ”Testosteron”

Selma Brodrej.
Selma Brodrej. Bild: Fredrika Eriksson

Hur raggar man bäst på festival?

– Jag tror på att man ska gräva där man står. På en festival stöter man på folk, man hamnar i sammanhang man kanske inte hamnar i annars. Man får vara lite öppen och social, försöka hamna runt personer som verkar gulliga och söka kontakt. Får man det så ska man använda det fysiska språket, men inte på ett aggressivt sätt, man får vara inlyssnande. Man kanske kan lägga handen på någons arm när den pratar.

– Jag kollade på årets line up och jag tycker man ska gå på Oskar Linnros. Det känns som han gör rätt typ av musik så man man blir kär och pirrig.

Vad ska man undvika?

– Undvik vip-området och allt creddigt och svårt. Det är en stelare miljö och chansen att lyckas är mindre där. Om man väl lyckas är risken stor att det är en tråkig och stel person.

ANNONS

– Jag tycker inte att man ska använda dejtingappar. Jag tycker inte man ska använda det alls, eller man i så fall försiktigt. Det blir ett oromantiskt mobilspel. Hela konceptet av att matcha med en helt främmande person tycker jag känns läskigt.

Har du något eget raggningsminne från en festival?

Jag var på Emmaboda när jag var 16-17. Då var det en kille som var väldigt söt som satt på en stol med en skylt där det typ stod ”Gratis hångel”. Så vi började hångla och gick till hans tält och började klä av oss när hans kompisar kom in och hällde flingor på oss som ett ”roligt” prank. Det var en riktig moodkiller.

Kalle Norwald, sexolog

Kalle Norwald.
Kalle Norwald. Bild: Anna Tärnhuvud

Hur raggar man bäst på festival?

– Först ska man fråga sig om man vill ragga eller gör man det för att man förväntas göra det. Man ska fråga sig själv ”vad vill jag få ut av nya kontakter?”. Om man landar i att man vill ragga ska man börja med att le. Det är underskattat. Man ska inte gå runt och le 24/7 men man kan le för att visa intresse. Och då le med hela ansiktet och inte bara tänderna.

– En fördel med en festival är att man är där av samma anledningar. Man har någonting gemensamt och man kan ställa frågor om det för att visa intresse.

ANNONS

Vad ska man undvika?

– Drick inte för mycket och kör inte på för hårt, utan känn av stämningen. Undvik att gå över dina egna eller andras gränser. Vi är ofta fokuserade på andras gränser men glömmer bort våra egna.

Har du något eget raggningsminne från en festival?

– I mina ungdomsår var jag på Hultsfred, och då var det en person som var väldigt på och jag hade svårt att ta mig ur situationen. Min bästis sedan barnsben hjälpte mig ur den. Så det är ett tips, prata med dina kompisar och hitta signaler för när det känns bra och dåligt.

LÄS MER:Så trumfar du nördarna på Way Out West

LÄS MER:Benjamin Ingrosso: ”Ullevi står på min bucket list”

ANNONS