Recension: ”Om uträkning av omfång 4” av Solvej Balle

I fjärde delen av ”Om uträkning av omfång” har Tara Selter träffat andra i samma situation och flyttat med dem till en stor villa. Romanen består mest av anteckningar från husets många möten. Försöker Solvej Balle driva med medelklassens stillastående liv? Mikaela Blomqvist är inte övertygad.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

Att allt kan hända i en bok är detsamma som att ingenting händer. Hur uppfinningsrik författaren än är, hur många konstigheter hon än knåpar ihop, framstår det bara som mer av samma. När boken saknar en inre, strukturerande logik blir infallen enahanda.

Men hur förhåller det sig med en bok där ingenting kan hända? Det är som bekant premissen för danska Solvej Balles septologi ”Om uträkning av omfång”, vars fjärde del nu kommer på svenska, i fortsatt fint flytande översättning av Ninni Holmqvist.

Huvudpersonen Tara Selter har tillbringat dryga fem år i den 18 november. Hon har träffat andra i samma situation och hon har flyttat med dem till en stor villa i Bremen. Till denna villa ansluter sig i fjärde boken fler och fler som har fastnat i tiden. Tara går över till att föra sina anteckningar i vi-form. ”Här finns plats för fler, och vi blir fler, och vi har möbler så att det räcker att vara flera i” lyder en typisk mening.

ANNONS

Man börjar hålla möten i huset och romanen består i huvudsak av anteckningar från dessa möten. De är ineffektiva och riktningslösa, liknar mest organiserat småprat. Vid ett av dem påtalar någon att alla som lever i tidsloopen (nu mellan femtio och hundra människor) är medelklass. Ingen är miljardär eller sotare.

Ska det betraktas som en tom spekulation? Fjärde delen är dessvärre full av dem. Människorna av den 18 november vet inte hur eller varför de hamnat där de är. Tillsammans med läsaren famlar de i blindo. Det är inget problem i sig. Men hur mycket vet Solvej Balle om den värld hon själv bygger upp?

Ska serien läsas som en drift med medelklassens stillastående liv?

Som framgick i del tre har det tyska huset en välfylld vinkällare. Jakten på mat verkar i stor utsträckning handla om att samla salta kex. Och så dessa möten då. Ska serien läsas som en drift med medelklassens stillastående liv? Plötsligt framträder Taras idylliska tillvaro med bokhandlande maken Tomas i en nordfransk småstad i nytt ljus.

Fast jag tror inte att det är Balles avsikt. Faktum är att jag misstänker att hon inte har någon avsikt alls, att berättelsen inte söker sig mot någon särskild punkt eller vill ge sig i kast med några specifika problem. ”Om uträkning av omfång” verkar ha en författare som prövar sig fram medan hon skriver och som dessvärre förlitar sig helt på bokseriens grundidé.

ANNONS

Resultatet blir att man som läsare får just den där upplevelsen av att vad som helst kan hända och att det inte spelar någon roll. Varje sak som sker uppstår ur ingenting, är helt slumpartat och arbiträrt. ”Om uträkning av omfång” blir ett rent tankeexperiment.

Med det sagt så lyckas Solvej Balle mot alla odds skriva fram viss spänning även här. Nerven följer med framåtrörelsen, där Tara i denna bok raskt avhandlar fyra år. Det kan gå mer än hundra dagar mellan att hon fattar pennan. Desto värre då att hon gör det för att återge en diskussion om hur de ska inreda sitt hus.

Lika illa är det när villans invånare fastnar i ett bråk om hur de ska benämna sin situation. Måste alla tala på samma sätt? En viktigare fråga är hur de ska hantera sitt åldrande och att utseendet efter nio år inte stämmer överens med passfotot.

Men bäst i ”Om uträkning av omfång 4” är mängden av snabbt förbiflimrande paneuropeiska namn: Anton Janas, Rosalie Torpa, Sonia Mirbek, Peter Hass-Teilo, Marlice Mauer, Martha Atlings, Chani Lydai, Lenk Hamon, Karna Jeri, Aisa Klein, Martien Paran, Narita Harding och så vidare. Alla är de mer eller mindre framträdande mötesdeltagare i villan i Bremen.

ANNONS

Hur ska de ta hand om sina kroppar? Går det att odla grönsaker? Kan de få barn? Som läsare rycker man på axlarna och nöjer sig med ett vem vet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Om uträkning av omfång 3” av Solvej Balle

LÄS MER:Recension: ”Om uträkning av omfång 2” av Solvej Balle

LÄS MER:Recension: ”Om uträkning av omfång 1” av Solvej Balle

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS