Lyssna på dessa kulturpoddar i sommar

Podcasts finns i totalt överflöd, och allt är lång ifrån bra. I bästa fall är de mer än bara två kompisar som snackar. GP:s Esther Arndtzén sållar ut ett par svenska och engelska kulturpoddar som håller hög kvalitet för sysslolösa sommardagar.

ANNONS
”Tills sängs” är otroligt underhållande, tycker Esther Arndtzén.
”Tills sängs” är otroligt underhållande, tycker Esther Arndtzén. Bild: Podplay

”Till Sängs” med Malena Ivarsson och Samanda Ekman

Den här podden, som görs av terapeuten och sexologen Malena Ivarsson och radiojournalisten Samanda Ekman, handlar om relationer och sex i kulturen och samhället ‒ och är otroligt underhållande. Ekman och Ivarsson underbara kemi gör att man vill komma tillbaka för mer. Här avhandlas allt från attraktion, otrohet, obesvarad kärlek och rika män utifrån jungiansk teori.

Favoritavsnitt: ”Konstnärsarketypen”

Podden ”Critics at large” kan bli lite väl boomeraktigt skojfrisk ibland, men är oftast smart och underhållande.
Podden ”Critics at large” kan bli lite väl boomeraktigt skojfrisk ibland, men är oftast smart och underhållande. Bild: Miguel Porlan/The New Yorker

”Critics at large” av The New Yorker

En The New Yorker-podd som seglade upp på poddhimlen förra året och som görs av tre av tidningens profilerade kritiker. Kan bli lite väl boomeraktigt skojfrisk ibland, men är oftast smart och underhållande om allt rörande kultur- och populärkulturella fenomen, från beefs i rapvärlden till kulturkritikens varande.

ANNONS

Favoritavsnitt: ”Are straight couples O.K?”

I ”Modern Love” får vanliga människor dela med sig av sina berättelser om förälskelse, relationer och hjärtesorg.
I ”Modern Love” får vanliga människor dela med sig av sina berättelser om förälskelse, relationer och hjärtesorg. Bild: Brian Rea/New York Times

”Modern love” av The New York Times

Den underbara lilla kolumnen Modern love har funnits i över 20 år, och går veckovis i New York Times kulturdel. Här får vanliga människor dela med sig av sina berättelser om förälskelse, relationer och hjärtesorg. Kolumnen blev sedermera, förutom en tv-serie och böcker, även en podd. Krönikorna läses upp och ibland intervjuas skribenter. Påminner om att det finns lika många varianter av kärlekshistorier som det finns folk som älskar. Får en att skratta, gråta och allt däremellan.

Favoritavsnitt: ”I married my subway crush”

P3:s Emelie Rosenqvist reder tillsammans med gäster ut några av våra mest älskade klassiker, från Sylvia Plath till Lena Andersson.
P3:s Emelie Rosenqvist reder tillsammans med gäster ut några av våra mest älskade klassiker, från Sylvia Plath till Lena Andersson. Bild: Sveriges Radio

”P3 Klassikern” med Emelie Rosenqvist

P3:s Emelie Rosenqvist reder tillsammans med gäster ut några av våra mest älskade klassiker, från Sylvia Plath till Lena Andersson. Vare sig man har läst klassikern eller inte är samtalen bildande och lättsamma och erbjuder ofta en ny ingång till verket i fråga. Ha en liten bokklubb för dig själv och lyssna på avsnitten efter!

Favoritavsnitt: ”Främlingen - om att hitta mening i en meningslös värld”

I ”Örnen och kråkans poesipodd” frodas poesikritiken.
I ”Örnen och kråkans poesipodd” frodas poesikritiken. Bild: Magnus William-Olsson

”Örnen och kråkans poesipodd” av Örnen och kråkan

Sveriges enda renodlade poesipodd. Örnan och kråkan har sedan 2017 varit en viktig nättidskrift för högkvalitativ och djuplodad svensk poesikritik. Var fjärde vecka spelas samtal in framför publik som sedan kommer i poddformat med inlästa recensioner, essäer och samtal. Här frodas iallafall poesikritiken.

ANNONS

Favoritavsnitt: ”Poesin och biblioteken”

”Texten” med Flora Wiström är lagom nördig om skrivande. Den passar bra även för den som bara gillar språk och att läsa bra böcker.
”Texten” med Flora Wiström är lagom nördig om skrivande. Den passar bra även för den som bara gillar språk och att läsa bra böcker. Bild: Podplay

”Texten” med Flora Wiström

Författaren och bloggaren Flora Wiström bjuder in aktuella svenska författare till samtal och frågar ut dem om deras böcker, skrivprocess, läsupplevelser och tips på att komma ur skrivkramp. Lagom nördigt om skrivande, passar bra även för den som bara gillar språk och att läsa bra böcker.

Favoritavsnitt: ”Sara Gordan: För att kunna skriva måste jag ge upp”

Vill du ha fler kulturtips i sommar? Läs GP:s kultur andra guider:

LÄS MER:Kulturredaktionen tipsar: Här är våra bästa sommarböcker

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS