Masha Gessen är bosatt och verksam i New York.
Masha Gessen är bosatt och verksam i New York. Bild: Focke Strangmann

Masha Gessen döms för att ha spridit falsk information om den ryska armén

Journalisten, författaren och regimkritikern Masha Gessen har dömts i sin frånvaro i rysk domstol för att ha spridit falsk information om den ryska militären, rapporterar AP.

ANNONS
|

I december efterlystes Gessen av rysk polis efter en intervju med bloggaren Jurij Dud. I intervjun pratar Gessen och Dud om de ryska grymheterna i den ukrainska staden Butja. Nu har Gessen dömts till åtta års fängelse i en domstol i Moskva.

Masha Gessen, som är född i Moskva men sedan 2013 är bosatt och verksam i USA, dömdes i sin frånvaro. Hen har både ryskt och amerikanskt medborgarskap. AP skriver att Gessen mest troligt inte kommer att gripas om hen inte reser till ett land som har ett utlämningsavtal med Ryssland.

Gessen, som är journalist på The New Yorker och kolumnist i The New York Times, har länge varit en känd Putinkritiker. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har Kreml slagit hårt mot regimkritiker.

ANNONS

Under måndagen dömdes även den ryske medborgaren Richard Rose till åtta års fängelse för att ha spridit falsk information om den ryska militären i Butja.

LÄS MER:Masha Gessen efterlyst av rysk polis

LÄS MER:Bråk om ryska författare – Gessen hoppar av Pen

LÄS MER:Novaja Gazetas chefredaktör gripen i Moskva

ANNONS