Minnesmästaren Jonas von Essen vinner ”Jeopardy” – vill sprida minnestekniken vidare

Tidigare i år vann han ”Postkodmiljonären”. Under måndagen kammade minnesmästaren Jonas von Essen också hem storvinsten i ”Jeopardy”. Nu hoppas han på fler frågesporter – och att fler vill lära sig att minnas.
– Mitt mål är att sprida de här minnesteknikerna så mycket som möjligt.

ANNONS
|

I måndagskvällens Jeopardyfinal satsade Jonas von Essen, tvåfaldig världsmästare i minne, bokstavligen allt. Med ett redan stort övertag mot de andra tävlande, skådespelaren Hanna Dorsin och journalisten Anna Charlotta Gunnarsson svarade han rätt på finalfrågan och vann.

– Det kändes väldigt kul, jag tycker ju väldigt mycket om både frågesport och tävlingar. Det var spännande att få vara med och känna tävlingsnerven, och samla så mycket poäng som möjligt och också ”gambla” lite där på slutet. Det var trevligt också att träffa mina motståndare, säger Jonas von Essen.

Efter att ha satsat hela poängsumman och svarat rätt, spelade Jonas von Essen ihop 51 400 kronor till välgörenhet, som han valt att skänka till Läkare utan gränser.

ANNONS

Har vunnit Postkodmiljonären

Tidigare i år blev Jonas von Essen den 14:e någonsin att kamma hem miljonvinsten i Postkodmiljonären. Vid finalfrågan hade han tre av fyra livlinor kvar, och valde att använda ännu en – inte för att han behövde hjälp, utan för att bjuda in sin kompis till segerfest.

Lika självsäkert avslutade han gårdagens Jeopardyfinal, när han satsade hela beloppet och dubblade vinstpengarna.

– Inför finalen hade jag bestämt mig för att satsa allt, oavsett vad det är för ämne. Det var så klart lite nervöst, det hade varit tråkigt om det var en fråga jag inte kunde. Men jag kände mig trygg med ämnet ”sagor och myter”, som är ett av mina starkaste, säger von Essen.

Finns det några ämnen du känner dig osäker på?

– Jag är ganska bra på sånt som är klassisk frågesportskunskap som historia och geografi och sådär. Men sådant som är mer nöjesrelaterat kanske är mer min svaga sida.

Jonas von Essen berättar att han inte vågade satsa lika högt i de två första tävlingarna, på ämnena sociala medier och tv-serier.

– Jag följer många tv-serier, men jag kanske inte har koll på allt som många andra har koll på. Det finns sådant som många känner till och tycker är lätt, men som jag tycker är svårt. Och så finns mycket som jag tycker är lätt, som andra tycker är extremt svårt.

ANNONS

Håller sig helst till frågesporter inom landet

Med tävlingar som Talang, Postkodmiljonären och Jeopardy i bagaget, kan man undra om det finns några frågesportsutmaningar kvar för minnesexperten. Jonas von Essen har har också deltagit i internationell frågesport, något han beskriver som väldigt svårt.

– Varje land har sin egen frågesportskultur, och när man ska tävla internationellt försöker de designa frågorna så att det inte gynnar någon som kommer från ett specifikt land. Då blir det extremt svåra frågor.

Han berättar att en internationell satsning kändes som ett lite för stort projekt, och att ämnena heller inte intresserade särskilt.

– Ofta är det sådant jag är intresserad av som dyker upp i frågesporter i Sverige, så jag känner mig ganska nöjd med att hålla mig till ett nationellt quizande, säger han.

Något Jonas von Essen dock gärna skulle bocka av inom frågesport är att tävla i ett program tillsammans med en kompanjon, likt ”På spåret” eller ”Alla mot alla”.

– Dit kan man inte riktigt söka själv, så det får vi se om de vill ha med mig någon gång i framtiden. Det vore kul att tävla tillsammans med någon, och komplettera varandra. Och att dela glädjen, och ibland frustrationen.

Tvåfaldig världsmästare

Framöver har Jonas von Essen inga frågesporter inplanerade. Förutom att tävla i att memorera håller han i föreläsningar och jobbar med en onlinekurs i minnesteknik.

ANNONS

– Mitt mål är att sprida de här minnesteknikerna så mycket som möjligt. Jag hoppas att få fram andra som lär sig teknikerna, och i sin tur kan använda det till att vinna frågesporter eller bara komma ihåg och lära sig mer i vardagen, så att det blir som en stor rörelse.

Den grundläggande principen är att koppla ihop det man ska minnas med något annat som gör det lättare att komma ihåg, förklarar von Essen.

– Det som är det coolaste med allt det här är att det inte bara är jag som kan det. Jag har bara lärt mig och tränat på vissa tekniker, som egentligen alla skulle kunna lära sig.

LÄS MER:Minnesmästaren Jonas von Essen vinner Postkodmiljonären

LÄS MER:​Fantasi är nyckeln till minnesframgången för Jonas

LÄS MER:Hård träning bakom minnesmästarens framgångar

ANNONS