Nu rider Oasis igen – här är de konstigaste skandalerna

Liam och Noel Gallagher har inte alltid kommit överens. Öknamn, bråk och generell verbal sadism har präglat brödernas historia – detta har vi alla redan hört. Men vilka är deras märkligaste skandaler?

ANNONS
|

Frågan som alla ställer sig kring Oasis återförening är givetvis inte: ”Hur kan jag köpa biljetter till nästa sommars konserter?” I stället tänker folk på endast en sak: ”När kommer Liam och Noel Gallagher börja hata varandra offentligt igen, och ställa in alla spelningar?”

Låt oss minnas hur svår brödernas relation har varit. En gång sade Noel till exempel följande om sin bror: ”I en värld full av soppa är han den ende mannen med en gaffel”.

Betänk detta citat. Föreställ er hur många år av irritation som ligger bakom orden. Decennier av oenighet, ilska och avsky.

ANNONS

Så vad har bröderna gjort mot varandra genom åren, om vi beger oss tillbaka? Vilken är bäst på att förolämpa den andra? Vem är arg och vem är trött? Och vad har grungeikonen Courtney Love med allting att göra?

Bröderna medverkar i MTV:s Celebrity Death match

Redan 1997 är problemen i Oasis uppenbara. Bandet har precis släppt ifrån sig den svårförklarliga skivan ”Be here now”, efter de utmärkta ”Defintively maybe” och ”(Whats the story) Morning glory”.

Noel Gallagher medger senare att ”Be here now” kom till med hjälp av intensiva, direkt historiska mängder kokain.

Under samma period gör bröderna Gallagher, eller två versioner av dem, ett gästspel i MTV:s ”Celebrity death match”.

I detta nedlagda program slåss kända figurer mot varandra tills någon av dem dör. Splittrade bröstkorgar flyger genom luften, organ punkteras. Hårda strålar av blod piskar över boxningsringen där allt äger rum.

Allt är också gjort i modellera och ren fiktion. Men Gallagher-brödernas medverkan här säger ändå något, kanske allt, om deras relation. Bara tre år efter Oasis hyllade debutskiva vet alla vad de tycker om varandra.

Liam kallar Noel för en ”potatis” jättemånga gånger

Det är den 24 maj 2016, och en oblyg bild publiceras på Twitter.

Liam Gallagher gör nämligen ett inlägg med följande beståndsdelar: ett fotografi på Noel, och den tillhörande bildtexten ”POTATIS”.

ANNONS

Musikern skriver sedan flera inlägg där han drar paralleller mellan broderns kranium och den populära rotfrukten.

Noel Gallagher i Italien år 2000 - alltså precis vid Millenieskiftet.
Noel Gallagher i Italien år 2000 - alltså precis vid Millenieskiftet. Bild: Andrew Medichini

Senare samma år säger Liam i en intervju: ”Väldigt många människor menar att jag måste lugna mig med mina inlägg om Noel. Inte förrän någon stänger ner hela Twitter, ska jag säga dig. Det aset kommer alltid få skit från mig”.

Noel önskar aids över rivalbandet

Oasis-brödernas verksamma år har inte bara präglats av intern turbulens. Ibland riktar de också, som vi kommer märka, fokus utåt.

Framför allt gäller detta kanske Noel Gallagher. Här är hans ord om de brittiska kollegorna i Kaiser Chiefs: ”De betyder ingenting för någon människa i hela världen, förutom sina fula flickvänner”

Här är hans ord om Adele: ”Hennes musik är en förolämpning” .

Under britpopens största dagar, i mitten av nittiotalet, är Oasis och Blur de brittiska halvöarnas dominanter.

Noel Gallagher bygger upp en betydlig vrede mot sina kollegor.

Till sist går han ut i en intervju och önskar att sångaren Damon Albarn och gitarristen Graham Coxon ska ”dö i aids”.

Här är även ett klipp där brodern Liam hånar Blur:

Courtney Love: ”Oasis kommer våldta och skända våra kvinnor”

Den gode Courtney Love kommer redan 1996 med en mycket brysk, och ärligt talat opåkallad, analys av Oasis. Hon lägger då ut ett meddelande på internet som lyder: ”Oasis måste dö. Köp inga Oasis-skivor”:

ANNONS

Meddelandet fortsätter: ”De kommer våldta och skända våra kvinnor, samt invadera Amerika”. Ingen i Oasis, som vid tillfället är ett av världens största band, väljer att uttala sig i frågan.

Courtney Love blir senare god vän med Liam Gallagher.

Courtney Love 2017.
Courtney Love 2017. Bild: Richard Shotwell

Noel slår tillbaka: ”Han måste boka tid hos en psykolog”

Det är tydligt vem av bröderna Gallagher som tycker minst om den andra. Noel låter främst uppgiven och besviken när han talar om sin lillebror. År 2017 säger han till exempel att Liam är ”i stort behov av en psykolog”. Detta efter att brodern uttalat sig om terrorattentatet i Manchester ”och fått allting att handla om sig själv i stället”.

Liams replik involverar både Noel och hans fru:

”När det gäller att träffa en psykolog så anar jag att du och din fru har några innestående möten” , skriver han på Twitter.

Ett annat inlägg lyder: ”Om Noel vill förolämpa mig på det sättet, det lilla potatis-lika aset, så kommer jag att krossa honom” .

2017 är överlag ett livligt år för Liam Gallagher. I en annan intervju avslöjar musikern till exempel att han äger ”1 500 tamburiner”.

Liam Gallagher accelererar – tre år senare är bandet återförenade

2021 gör Noel Gallagher något oskyldigt. Han lägger då ut ett muntert videoklipp på sig själv, hållandes en skylt med orden ”Fråga mig vad som helst om de tio senaste åren”. Flera svar anländer, ett från hans bror: ”Varför är du en sån enorm f*tta?”

ANNONS

Noel Gallagher svarar inte på frågan.

Bild: Kalle Berg

Tre år senare återförenas alltså bandet för en rad spelningar. Enligt TT beräknas de tjäna runt fem miljarder kronor på sin turné, och för tillfället är fjorton datum inbokade. Se dessa här:

Juli 2025:

4 - Cardiff, Principality Stadium

5 - Cardiff, Principality Stadium

11 - Manchester, Heaton Park

12 - Manchester, Heaton Park

19 - Manchester, Heaton Park

20 - Manchester, Heaton Park

25 - London, Wembley Stadium

26 - London, Wembley Stadium

Augusti 2025

2 - London, Wembley Stadium

3 - London, Wembley Stadium

8 - Edinburgh, Scottish Gas Murrayfield Stadium

9 - Edinburgh, Scottish Gas Murrayfield Stadium

16 - Dublin, Croke Park

17 - Dublin, Croke Park

Biljetter släpps på lördag klockan 10.

LÄS MER:Efter femton hårda år – Oasis återförenas

LÄS MER:Ebbot om Oasis: Kanske fick inspiration av oss

LÄS MER:Klart: Oasis planerar världsturné

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS