Recension: Sommar i P1 – Ayan Ahmed

Skådisen Ayan Ahmed debuterade i den internationella megasuccén ”Snabba cash”, som en gängledares högra hand. I sitt sommarprat berättar hon om vägen från Somalia till Sverige och skådespelardrömmen som slog in – och de dilemman som hon brottats med på vägen.

ANNONS
|

När Ayan Ahmed kommer in på provspelningen för ”Snabba cash” sitter det bara killar i väntrummet. Trots att det egentligen inte finns någon kvinnlig roll i manuset ger Ayan sig inte, och hon är så pass bra att det skapas en roll åt henne. Alla som sett serien känner till den skoningslösa men charmiga gängmedlemmen Nala – Ayan Ahmeds livs första roll.

Karismatisk och tuff är även Ayan, som i sitt första sommarprat berättar om att lämna ett krigshärjat Somalia tillsammans med sin mamma och landa i Kiruna, där hon ser snö för första gången i sitt liv. Kampen för att passa in i majoritetssamhället, och att kompromisslöst stå upp för sin dröm trots att mycket talar emot.

ANNONS

Entrén i branschen blir inte helt lätt: insiktsfullt berättar hon om dilemmat som uppstår när hon, som ung somalisk invandrarkvinna från förorten ska spela en roll som Nala. Ayan är rädd för att skapa ännu en stereotyp, och riktar kritik mot hur förorten porträtteras i svensk film och tv. Samtidigt förstår hon att hon inspirerat många, genom att visa att drömmar är nåbara, var du än kommer ifrån.

Med ”Snabba cash” uppstår ett annat dilemma: ”Jag gör skjutningsscener och får betalt för det. När jag tar av mig den skottsäkra västen, när jag får gå hem och slappna av, så får någon annan inte det”, berättar Ayan. Under inspelningarna pågår ett riktigt gängkrig ute i samhället, där unga människor mister sina liv. Klokt resonerar hon om segregation, utanförskap och samhället svek som föder gängvåldet – och om det ansvar filmbranschen har att bli bättre på att spegla befolkningen. Tänk utanför de namn som redan finns i kontaktlistan och satsa på andra, uppmanar hon vasst, så kanske man slipper se samma tio ansikten hela tiden. Ja, ni vet precis vilka hon menar.

Ayan Ahmeds magnetiska självförtroende lyser igenom i ett sommarprat som är engagerande. Både roligt och sorgligt, raffinerat och kraftfullt. I framtiden vill den unga skådespelaren själv skapa förändring i sin bransch med egenskrivna manus och produktioner. Det hoppas jag innerligt att vi får se.

ANNONS

Vem?

Född 2000 i Motaban i norra Somalia. Flyttade till Addis Abeba som 6-åring och kom som 8-åring till Kiruna, och sedan Stockholm.

Uppmärksammad för rollen som Nala i båda säsongerna av Netflixserien ”Snabba cash”, för vilken hon prisades med Årets biroll på Kristallgalan 2023. ”Snabba cash” är en fortsättning på filmen med samma namn, som är baserad på Jens Lapidus romanserie.

Har även medverkat i dramakomediserien ”Ligga” med birollen Amal.

Just nu aktuell i en kommande skräckfilm, som än så länge är hemlig, och med egna projekt.

Sommarpratare 19 juli:

Olof Lundh, sportjournalist och krönikör på TV4

Läs om tidigare sommarprat på GP kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Holm

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lars Strannegård

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Alva Sparrevik

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS