Recension: Sommar i P1 – Lasse Holm

Artisten och låtskrivaren Lasse Holm vill säga så mycket att han inte lyckas berätta något alls i sitt sommarprat.

ANNONS

Lasse Holms ”Sommar i P1” startar med hans födsel. Där efter följer en och en halv timmes pliktskyldiga redogörelser av familjerelationer och höjdpunkter i karriären.

Det är ett rappt tempo. Lasse Holm vill säga så mycket att han inte hinner berätta något alls. Vi slits så snabbt mellan anekdoter om barndomen och framgångarna. Det är ett konstant namedropande av kändisar, hyllningar gamla vänner och kollegor och historier som aldrig berättas klart.

Det finns flera tillfällen där man vill stanna upp, ta en betablockerare och låta Lasse Holm utveckla det han säger. Vi förstår snabbt att alkohol och gräl var en källa till oro i barndomshemmet och att relationen till pappan är komplicerad. Radio Luxemburg och musiken blev hans räddning men mer än så hinner han inte berätta. Eller så vill han inte.

ANNONS

Problemet är att man som lyssnare inte känner någonting alls.

Men det är inte bristen på privata hemligheter eller öppna sår som är problemet. Problemet är att man som lyssnare inte känner någonting alls.

Lasse Holm är samma glada och exalterade person som han är i Melodifestivalsammanhang och lekprogram i TV när han sitter i radiostudion. Han verkar oberörd av det han berättar, även när det är av allvarligare karaktär. Han skulle lika gärna kunna läsa någon annans manus.

Det är inte ett värdelöst eller ointressant program. Tvärt om. Det är dokument över hans långa karriär som sammanflätas med en del av den svenska pophistorien som många svenskar har en stark relation till. Jag önskar bara att det hade gjorts i ett annan sammanhang och ett annat tempo än i hans ”Sommar i P1”.

Vem?

Lars-Eric Gustav "Lasse" Holm är född 9 december 1943 i Stockholm.

Holm är en legend inom svensk popmusik, han har komponerat över 700 låtar och har vunnit Melodifestivalen fem gånger med sin musik, exempelvis Carolas ”Främling”. Han har också själv vunnit Melodifestivalen med duetten ”E’ de’ det här du kallar kärlek” tillsammans med Monica Törnell.

Lasse Holm är aktuell med Diggiloo-turnén och en sommarturné med låtar från ”Så mycket bättre”.

LÄS MER:Recension: Sommar i p1 – Andrev Walden

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 –Stella Österling

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Zećira Mušović

Sommarpratare 16 juli:

Alexander Hermansson, barnprogramledare

ANNONS