Recension: Sommar i P1 – Sanna Sundqvist

I sitt sommarprat vänder sig Sanna Sundqvist direkt till sonen Vide och berättar öppenhjärtig och gripande om att bli förälder till ett barn med Downs syndrom. Hon lyckas balansera humor och svärta, tycker Esther Arndtzén.

ANNONS

”Jag trodde att du kom, och sen kom syndromet och tog dig ifrån mig. Som att du drabbats av en sjukdom som gjorde dig trasig på nåt sätt, som gjorde att jag aldrig skulle få kontakt med min riktiga son. Som att du var fången i en kropp av Downs syndrom och inuti den kroppen fanns ett barn som såg ut mer som jag.”

Det är tankarna som sprang genom Sanna Sundqvists huvud när hon födde sin andra son, Vide. I sitt sommarprat berättar hon om den stunden, då den enorma kärleken och den lika stora rädslan brottades med varandra.

ANNONS

Vem?

Född 1983 i Göteborg, uppvuxen i Härnösand. Gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 2010 och har därefter haft en lång karriär inom film, tv och teater.

Debuterade i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, och har medverkat i serier som ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”. Spelade 2019 huvudrollen i ”Ring mamma”, som ledde till en nominering för en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Är med i den fasta ensemblen på Dramaten. Har bland annat medverkat i Liv Strömquist pjäser ”Liv Strömquist tänker på dig”, ”Liv Strömquist tänker på sig själv” och ”Liv och död Strömquist”

Kanske är just detta, att få ett barn med Downs syndrom, många blivande föräldrars största skräck. Helt naket och oerhört drabbande beskriver Sundqvist mötet med den rädslan, och hur den vänder.

Hon pratar direkt till sin son: ”Det går inte att ha mer fel. Du är inte fången på nåt sätt. Ingen jag mött är mer fri än du”, säger hon. Hon önskar att läkarna kommit in efter förlossning, inte med massa oro i blicken, utan med glädje. Sanna Sundqvist har tidigare varit öppen om sin erfarenhet, och vill vända på narrativet om Downs syndrom som något fel. Det är finstämt och ärligt när Sanna Sundqvist beskriver den komplexitet av känslor som kan rusa genom en förälder.

Mitt i allt det svåra finns också humorn, som är så karaktäristisk för Sundqvists skådespeleri.

Det här är framförallt en berättelse om att bli förälder, och rädslan att förlora sina barn ‒ men också om hur det är att växa upp med en alkoholiserad pappa, som gör barndomen till en lek men också alltid sviker. Hennes sommarprat blir ett sätt för henne själv vrida tillbaka tiden, förlåta sig själv och sin pappa. Det är ett sorts magiskt tänkande ‒ och det är nog inte alltid så fel.

ANNONS

Sommarpratar 14 juli:

Lasse Holm, låtskrivare, artist och programledare

Läs om tidigare sommarprat här:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Åberg

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 med Ulf Karl Olov Nilsson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Malena Ivarsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS