Ruben Östlund vill skapa ett skamfullt kortspel

Snart är han juryns ordförande på filmfestivalen i Cannes. Redan nu vädjar Ruben Östlund på Instagram om hjälp med att skapa ett ”skamfullt” kortspel: ”Östlunds ordinary disasters”. Spelet går ut på att avslöja det värsta om dig och dina vänner, lovar regissören.

ANNONS
|

Under torsdagen lade regissören, och dubbla Guldpalmsvinnaren, Ruben Östlund ut en vädjan på Instagram. Där berättar han att han håller på med ett kortspel: ”Östlunds ordinary disasters”. Det beskrivs som ”ett skamfullt partyspel” där poängen är att avslöja spelarnas sämsta sidor.

Varje kort är tänkt att presentera ett etiskt dilemma. Spelarna ska därefter rösta om vem i gruppen de tror är mest benägen att överskrida normen eller gränsen och bete sig på detta vis. Den personen måste sedan förklara varför hen blivit utpekad av gruppen.

Behöver hjälp med ”några jokrar i leken”

Ett spel fullt av Ruben Östlund-scener helt enkelt. En del kort refererar till etiska dilemman i hans filmer. Bland dem ”Du är på skidsemester med din familj och just äter lunch när en lavin i full fart närmar sig restaurangen. Ge detta kort till den spelare du mest sannolikt tror skulle lämna sin familj att dö för att rädda enbart sin mobil”.

ANNONS

Nu vädjar Ruben Östlund till publiken om hjälp med några svåra etiska dilemman att slänga in som ”jokrar i leken”.

”Posta ditt etiska dilemma här nedanför!” manar regissören. Förslagen måste lämnas senast 13 maj, och de bästa kommer att väljas ut till i partyspelet.

Kanske kan ett och annat dilemma också dyka upp framöver i en Ruben Östlund-film? Hittills har fyrtio förslag strömmat in.

Snor som hänger och en uråldrig förbannelse

Bland annat dessa:

”Du är med en klient och din chef nyser. Något stannar kvar och hänger från hans/hennes näsa. Ge kortet till den spelare som mest sannolikt skulle hålla tyst om saken och låta mötet fortskrida”.

”Du är en journalist som undersöker storskalig korruption inom ett stort multinationellt företag. Ge det här kortet till den som mest sannolikt skulle publicera granskningen trots att det skulle påverka den egna familjen negativt.”

”Du är lyckligt gift med ditt livs kärlek. Men så en dag upptäcker du att din partner misshandlar grannens hund varje dag. Ge det här kortet till den person som mest sannolikt skulle hålla sig till sin efterlängtade livsplan trots vetskap om denna hemlighet.”

”Du faller handlöst för din psykoterapeut – och attraktionen verkar ömsesidig. Vad gör du? Slutar i terapin, frågar terapeuten om ni ska gå ut, eller inleder en affär med terapeuten medan terapin fortsätter?” Ge detta kort till den av er spelare som mest sannolikt skulle inleda en affär och samtidigt fortsätta terapin.”

ANNONS

”Du befinner dig på ett tåg. De andra passagerarna är en skollärare i sällskap med ett barn som irriterat dig hela dagen genom att sparka på ditt säte, tjatat om godis osv En bit pergament fladdrar in genom fönstret och landar i ditt knä. Det visar sig vara en uråldrig förbannelse. En demon kommer inom en timme att ge sig till känna och utplåna den som har pappret i sin ägo. Ge kortet till den spelare som mest sannolikt skulle ge papperslappen till barnet.”

Här kan du läsa fler idéer inför partyspelet som är tänkt att inkluderas i en box med Ruben Östlund-filmer.

LÄS MER:Ruben Östlund lovar kaos: ”Historiskt många kommer lämna bion”

LÄS MER:Så är det att bli regisserad av Ruben Östlund

LÄS MER:Ruben Östlund tar filmtrilogin om den moderne mannen i mål

LÄS MER:KonstAB retar sig på Ruben Östlunds film ”The Square”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS