Så minns vi Summerburst – från Avicii till Zara Larsson

Avicii, Zara Larsson, David Guetta, Axwell och Ingrosso. Alla har de gästat Göteborgs rusigaste dansfest, och bidragit till Summerburst glans. Festivalen storsatsade så sent som i fjol på nya scener, karaoke och en helt ny look. I år var en rad artister bokade – men nu ställs festivalen i stället in.

ANNONS
|

På måndagen kunde GP berätta att arrangörerna bakom Summerburst beslutat att ställa in tvådagars-festivalen. Som skäl anger arrangören Live Nation att de istället vill fokusera på sina övriga festivaler.

Summerburst är festivalen som satsat hårt på EDM, elektronisk dansmusik. I fjol fyllde den 10 år och firade storstilat. Även i år var en rad artister inbokade för sommarens dansfest på Ullevi. Bland dem italienska Meduza, svenska popduon Icona Pop, brittiska DJ:n Joel Corry och producentduon Galantis, som skulle ha haft sin enda Sverigespelning på Ullevi 2 juni.

Nu kommer alla biljettköpare i stället att få sina pengar tillbaka.

ANNONS

Avicii och Zara Larsson

Tio år har gått sedan Göteborgs-premiären av dansfestivalen på Valhalla IP.

”När Levels dundrar igång till fyrverkerier och totalvild dans känns Avicii på Summerburst redan som en av sommarens mäktigaste happenings”. skrev GP:s recensent Daniel Claesson och delade ut fyra fyrar. Han noterade att Avicii var en riktigt världsstjärna redan där och då och menade att Tim Bergling bjöd på ”en så gott som perfekt audiovisuell upplevelse”– på en gång musikalisk och inbjudande.

En annan höjdpunkt på Summerburst var Zara Larssons besök 2 juni 2017. Hon klev upp på scenen och drog låtar ur färska albumet ”So good” där hon samarbetat med artister som Ed Sheeran, Ty Dolla Sign och Wizkid.

GP:s recensent Tobias Holmgren korade Zara Larsson till ”Sveriges nya världsstjärna” och kallade Summerburst för ”den samplade musikens Shangri-La”. Konserten avslutades i ett rosa konfettiregn och publiken kunde bege sig från arenan upprymd och rusigt lycklig.

En snubbe med marshmallowhuvud

Pandemin stängde ner festivalen i två år. Sedan fylldes Ullevi åter 2022 med en svettig och glad publik som stampade takten till akter som Ashibah och Skiy, Grann le Grands, Marshmello och dragplåstret David Guetta.

Bäst första dagen var helt klart den amerikanske elektro-musikern Marshmello, om vi ska tro GP:s kritiker Daniel Claeson. ”Låt mig så avslöja att en spritt språngande snubbe med marshmallowhuvud faktiskt dundrar in vid 22.45 och räddar dagen och tar den långt in i natten.” skriver han i sin recension och delar ut näst högsta betyg.

ANNONS

Under festivalens tioårsjubileum byggdes en fjärde scen som döptes till ELE (everybody loves everybody). Fokus låg där på ”findisco”, techno och housemusik. Festivalen erbjöd också en ny gamingavdelning.

Nu ställs festivalen in, trots en rad bokade akter. Publiken rasar i kommentarsfälten på hemsidan efter beskedet. För GP:s musikredaktör Johan Lindqvist är det logiskt att stänga ner festivalen, som han menar levde på övertid. ”Summerburst har befunnit sig på ett sluttande plan i flera år. Musiken har stagnerat, publiken gått vidare och återväxten varit obefintlig.” skriver han i en krönika.

LÄS MER:

LÄS MER:Logiskt att stänga ned – Summerburst levde på övertid

LÄS MER:Summerburst ställer in på Ullevi

LÄS MER:Summerburst inleder konsertsommaren på Ullevi

Summerburst

Är en två dagars-festival som fokuserar på EDM, elektronisk dansmusik.

Startade 2011 på Stadion i Stockholm.

Spred sig 2012 till Göteborg och Valhalla IP, och utvidgades i båda städerna till två dagar. 65 000 biljetter sålde slut till de båda festivalerna, och bland artisterna fanns Avicii, Deadmau5, David Guetta, Tiesto, Alesso, Axwell, Sebastian Ingrosso och Dada Life.

2020-2021 ställdes festivalen in i Göteborg på grund av coronaviruset.

2023 skulle festivalen hållits på Ullevi 2 juni - 3 juni.

Artister som Icona Pop, Galantis, Steve Aoki, Martin Garrix, Purple disco machine, Joel Corry och Meduza var redan inbokade. Den 13 mars meddelade arrangören Live Nation oväntat att festivalen ställs in. Som förklaring angav de att de skulle ”satsa på sina andra festivaler”. Varför de väljer att ställa in Summerburst – och ge biljettköparna pengarna tillbaka – är dock oklart.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS