Så påverkas Slottsskogens gräsmattor av regnet

Stora mängder regn har fallit under veckan vilket fått Way Out West-besökare att hålla andan. I dag har solen äntligen kikat fram – men gräsmattorna i Slottsskogen är alltjämt vattentunga.
– Det krävs en diger insats för att skydda parken, säger Per Åberg på stadsmiljöförvaltningen.

ANNONS
|

Regnet och Way Out West är en kär följetong. Efter festivalens första år protesterade många göteborgare mot att ett musikkalas tilläts trampa sönder stadens största park. Skadorna efter rekordregniga 2016 tog också flera veckor att reparera.

Festivalarrangören Luger och Göteborgs stads stadsmiljöförvaltning samarbetar för att hålla parken i gott skick. I år innebär ovädret Hans framfart extra utmaningar.

– Vi har försökt att minimera allt som kan påverka återställningen av parken, men det går inte att komma ifrån att med den vätan vi fått blir det betydligt svårare, säger Per Åberg på stadsmiljöförvaltningen.

Under byggandet av festivalområdet, som skett i ihållande regn och stundtals hård vind, har stora metallplåtar forslats till Slottsskogen för att möjliggöra för tunga maskiner att köra runt på gräsmattorna. Dessutom har nästan 22 000 kvadratmeter gummiskydd lagts ut på festivalområdet för att skydda gräset.

ANNONS

– Det är omöjligt att täcka hundra procent, men det är nästan fyra fotbollsplaner med grässkydd. Det är ungefär vad vi hade förra året, kanske lite mer, säger Per Åberg.

Vätan kan dessutom tränga upp genom skyddsmattorna och det lär bli lerigt, trots att SMHI spår uppehåll under torsdagen och fredagen. Way Out West gick därför under torsdagsförmiddagen ut med en uppmaning till besökarna att ta på sig lämpliga skor.

Kommer öppna Way Out West-området i tid

Den stora utmaningen blir nedmonteringen. Efter en festival vill de flesta packa ihop snabbt och åka hem, säger Per Åberg, men då behöver både arrangören, entreprenörerna och kommunen dra i handbromsen.

– Det krävs en större försiktighet eftersom det är blött, så det blir en diger insats från alla involverade. Man får hålla tillbaka folk och hålla tider. Vi måste göra det med stor försiktighet och klokhet, säger Per Åberg.

Han räknar med att gräset kommer att behöva sås om på flera ställen, men hur stora delar av parken som påverkas vet han inte förrän inventeringen är klar på söndag.

– Att stänga halva parken för besökare, som vi fått göra andra år, kommer inte vara aktuellt. Vissa områden kommer att vara stängda, men man kommer kunna utnyttja och ta sig igenom parken.

ANNONS

Veckans regn och blåst har gjort festivalbygget något mer komplicerat än vanligt, men Lugers presstalesperson Filip Hiltmann känner sig trygg med att området kan öppnas för besökare i tid.

”Eftersom vi tidigarelade delar av etableringen kunde vi jobba för fullt med delar som inte påverkas lika mycket av vind under tisdagen. Allt är fortfarande helt i fas”, skriver han i ett mejl till GP, och fortsätter:

”Precis som i övriga Göteborg kommer det att vara blött i Slottsskogen kommande dagar – vi rekommenderar definitivt att ha med bra skor. Men med det sagt jobbar vi hårt med att lägga marktäckning och att på andra sätt avlasta gräset.”

Way Out West öppnar området klockan 14 i dag, torsdag, och först ut att spela är Zeze och Sara Parkman.

LÄS MER:Way Out West 2023: Torsdag – Det här får du inte missa

LÄS MER:Artisten ställer in Way Out West-gig – nya bokningar bekräftade

LÄS MER:Sveriges kvartsfinal visas på Way Out West

LÄS MER:Soligt väder väntar på Way Out West

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS