Recension: ”De utvalda” på Regionteater Väst

Regionteater västs nya pjäs ”De utvalda” utspelas på en konstskola och är inspirerad av konstnären Hilma af Klints idéer om att vara utvald. Lis Hellström Sveningson ser vänskap prövas i kampen om vem som är mest begåvad.

ANNONS

Konstnären Hilma af Klint (1862–1944) var länge en doldis, men har på senare år uppmärksammats stort. Hennes abstrakta målningar skapades ur spiritistiska idéer och med andliga budskap. Hilma af Klint såg sig som utvald av högre makter och det är drivkraften i Dimen Abdullas nya pjäs ”De utvalda”, med urpremiär hos Regionteater väst i Uddevalla.

Här är Hilma af Klint (Fabiola Cruz) och vännen Anna Cassel (Liv Hargne Granath) fnissiga flickor, gestaltade med livlig energi i enkla storskjortor med slips, inspirerade av forna tiders målarrockar. De har kommit in på en konstskola och möter stränga krav, både på konstutövande och andligt engagemang. Läraren, Rebecca Hayman med pondus i expansiv peruk och säkert utspel, lär dem att sitta och att andas – viktigt för skapandets innersta mening. Nadja Hjorton låter rörelser gestalta drillen, hon är både regissör och koreograf.

ANNONS

Föreställningens smärtpunkt och styrka är kampen om vem som är mest begåvad. Den sätter vänskapen på prov.

Det vita scenrummet, med bara af Klint-inspirerade linjer slingrande i fonden, ger utrymme för färg och formförsök. Föreställningens smärtpunkt och styrka är kampen om vem som är mest begåvad. Den sätter vänskapen på prov. När Hilma hör röster som manar henne vidare, hamnar flickornas skapande i otakt. Då engagerar spelet på djupet.

Skildringen av de andliga seanserna, med mystiska kåpor och rök, blir ytligare Harry Potter light, en kittling för mellanstadiepubliken. Skönt när spelet återgår till konkreta penseldrag och där, i skapandet av konst efter vars och ens kynne, återvinns vänskapen.

I höst spelar Regionteater väst också ”Hur du blir en good guy” i klassrum för högstadiet. Det handlar om våld och greppet är lika grovt som brett när Sofi Orem Skoglund och ensemblen gör upp med alla välvilliga inspel som diverse organisationer erbjuder skolorna. En parodi på slogans och en uppmaning om att möta utsatta med respekt.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Joyride the musical” i regi av Guy Unsworth

LÄS MER:Recension: Klubb Karusell med A7S på Liseberg

LÄS MER:Recension: Tänkarens testamente” av Jessica Schiefauer

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS