Under torsdagen slår Way Out West upp portarna. Nytt för i år är väskförbudet, som även fått konsekvenser för personalens lunchlådor.
Under torsdagen slår Way Out West upp portarna. Nytt för i år är väskförbudet, som även fått konsekvenser för personalens lunchlådor. Bild: Fredrik Nystedt/Rockfoto.nu

Scenarbetare nekas att ta in kött på Way Out West

Scenarbetare som bygger upp Way Out West får inte ta med kött in på området. Policyn har funnits sedan 2012 då festivalen blev helt köttfri – men i år kontrolleras även personalens lunchlådor.
– I och med väskförbudet har vi i år kontrollerat alla väskor, säger Filip Hiltmann, pressansvarig på festivalarrangören Luger.

ANNONS
|

Sedan 2012 har Way Out West ett totalförbud mot kött på festivalområdet. Det gäller samtliga besökare, artister och alla som jobbar med festivalen.

– Vill man äta kött är det fritt fram att göra det utanför festivalområdet men man får inte ta in något. Det står i vår policy, säger Filip Hiltmann, pressansvarig på festivalarrangören Luger.

Scenarbetarna som arbetar med förberedelserna inför årets festival har erbjudits gratis mat inne på området. I linje med festivalens hållning är den vegetarisk. Den som vill ta med egen mat får göra så, men om den innehåller kött stöter personalen på patrull.

Kontrollerar alla väskor

Enligt uppgifter till GP söker festivalen igenom scenarbetarnas väskor för att de inte ska ta med kött in på området. GP-medarbetare har själva hört frasen: ”Vi måste kolla så du inte tar med kött eller alkohol” när väskor söks igenom vid personalingången. I ett inlägg på X sprids uppgiften av festivalen ska ha ”konfiskerat” mat från en personals lunchlåda. Filip Hiltmann vet inte exakt hur förfarandet har gått till men håller inte med om påståendet att de skulle ha konfiskerat mat.

ANNONS

– I och med väskförbudet har vi i år kontrollerat alla väskor. Det jag tänker mig har hänt är att man har gått igenom väskor och hittat matlådor där kött har skådats. Om man har tagit med sig kött har man nekats att ta in det.

Har ni öppnat matlådor för att kontrollera att de inte innehåller kött?

– Jag vet inte exakt hur det har gått till men det låter ju galet.

Årets upplaga av Way Out West har slagit upp portarna.
Årets upplaga av Way Out West har slagit upp portarna. Bild: Fredrik Nystedt/Rockfoto.nu

Om matlådorna som stoppats vid dörren har slängts eller lagts undan kan Filip Hiltmann inte svara på. Allt han kan säga med säkerhet är att de inte tagits med in på området. Han hänvisar återkommande till den köttfria policy som infördes för att minska festivalens klimatavtryck för att ifrågasätta varför en vegetarisk diet är det "onormala".

Är det inte dåligt för klimatet om köttet slängs?

– Vi har kommunicerat vår policy tydligt. Att vi får artister och besökare att inte äta kött drar ner klimatavtrycket avsevärt mer än att några få matlådor går till spillo.

Är det rimligt att styra vad scenarbetarna äter?

– Vi vill ha den här policyn. Så kort kan man hålla det. Det är verkligen inga nyheter.

Får inte förstöra mat

Och det är helt i sin ordning att stoppa personal från att ta med kött, säger arbetsrättsjuristen Henric Einarsson på Warghs juridik.

ANNONS

– Ja, om det finns en policy att på det här företaget har vi inget kött. Däremot får man inte förstöra maten, ska de konfiskera den måste de erbjuda någonstans att förvara den tills den anställda går hem. Alternativt kan de säga till den anställde att gå hem, lämna av köttet, och komma tillbaka utan det.

Man får även söka igenom personalens väskor om det är av säkerhetsskäl.

– Det enda som inte är tillåtet är om de bryter mot några av diskrimineringsgrunderna, som etnicitet eller religiös övertygelse, och så är det inte i det här fallet, säger Henric Einarsson.

Den uteslutande vegetariska kosten på Way Out West har, som de själva konstaterar på sin hemsida, väckt stor debatt under årens lopp. 2012 bjöd tidningen GT festivalbesökarna på prinskorv och köttbullar i en kupp mot den då nyinförda policyn.

– Jag tycker det är märkligt att det dyker upp igen. Vi har haft den här regeln i snart 15 år, säger Filip Hiltmann.

LÄS MER:Nu släpps matprogrammet till Way Out West

LÄS MER:Skräpreglerna du ska ha koll på under festivalsommaren

LÄS MER:Här är kocken som öppnar restaurang på Way Out West

ANNONS