Smygtitta på ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan

Nästa vecka blir det premiär för Göteborgsoperans påkostade föreställning ”Charlie och chokladfabriken” med Ola Salo i huvudrollen som Willy Wonka. Följ med GP in på en första smygtitt.

ANNONS
|

Lördag 21 september får ”Charlie och chokladfabriken” stor galapremiär på Göteborgsoperan. Men redan nu fick GP ett första smakprov på vad publiken kommer att mötas av. Och det är en häftig scenlösning med massa vindlande rör i omöjliga vinklar, ett 30-tal skådespelare och en stor trappa där en färggrant utstyrd Ola Salo kan glida upp och ner som Willy Wonka.

– Det finns mycket av mig i Willy Wonka, men så brukar det vara. Jag försöker alltid använda mig själv när jag spelar olika roller. Utgår från min egen scenpersonlighet och förstärker vissa drag, säger Ola Salo.

Är du lika förtjust i choklad?

ANNONS

– Jag älskar choklad! Särskilt om man har proppat in massa annat gojs. Jag är som en pensionär på det viset, vill ha nötter, nougat, kola och romrussin. Gärna körsbär i likör!

Vi snackar om det som blir kvar i Aladdinasken?

– Precis. När alla kastar sig över gräddnougaten kan jag lugnt luta mig tillbaks och låta stridsdammet lägga sig. Sedan är det fritt fram.

Nu väntar sex månader i Göteborg för den Malmörotade Ola Salo. Något av en utmaning, såklart, men en trevlig sådan.

– Jag har en lägenhet mitt i smeten och har upptäckt nya sidor av stan som jag inte kände till tidigare. Här finns många trevliga stadsdelar och varje gång jag är ute och springer känns det som att jag springer i en Håkan Hellström-sång. Dessutom har jag skaffat en sådan där, vad heter det ... spårvagnsapp. Det är väldigt fiffigt.

Fyra personer spelar Charlie

Det var 2013 som den brittiske regissören Sam Mendes, känd för ”American beauty”, ”Revolutionary road” och ett par Bondfilmer, satte upp föreställningen ”Charlie och chokladfabriken” på West End i London.

Sedan dess har musikalen vandrat över jorden och nu till slut alltså landat på Göteborgsoperan – och bredvid Ola Salo som den säregne godisfabrikören kommer tolvårige Leo Stadelmann Andréas från Lerum att vara en av de fyra unga skådespelare (två killar och två tjejer) som gör rollen som den fattige men lycklige Charlie.

ANNONS

– Jag har sett alla filmerna men den med Johnny Depp är bäst, fastslår Leo Stadelmann Andréas.

Hur skulle du beskriva din rollfigur Charlie?

– Han är väldigt snäll och omtänksam, bryr sig mycket om sina föräldrar och vill alla väl.

Passar det in på dig också?

– (skratt) Ja, det skulle jag nog säga.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Fick inte plats på festivalen – får bara halv ersättning

LÄS MER:Detta gäller om Håkan Hellström skulle ställa in på Ullevi

LÄS MER:Nya tv-tips för vecka 37

Charlie och chokladfabriken

Var: Göteborgsoperan.

När: 21 september 2024 - 12 april 2025

Med: Ola Salo, Åsa Fång, Timo Nieminen, Lars Hjertner, Elly Lagerwall, Edith Lyttkens, Isak Nilsson, Leo Stadelman Andréas, m.fl.

Regi: Mattias Carlsson.

Manus och musik: David Greig och Marc Shaiman.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS