Efter ett fängelsestraff 2013 för narkotika- och vapenbrott lever Sebastian Stakset idag som frälst. 13 september kommer filmen Miséria löst baserats på hans liv – där han själv spelar huvudrollen.
Efter ett fängelsestraff 2013 för narkotika- och vapenbrott lever Sebastian Stakset idag som frälst. 13 september kommer filmen Miséria löst baserats på hans liv – där han själv spelar huvudrollen. Bild: Barfota production/press

Tidigare miljonrånaren Liam Norberg gör kriminaldramat ”Miséria”

Nu gör de kriminaldrama ihop: miljonrånaren Liam Norberg och forne Kartellen-medlemmen Sebastian Stakset. Duons film ”Miséria” – löst baserad på Staksets liv – har biopremiär fredagen 13 september.

ANNONS
|

I ”Miséria” dramatiseras Sebastian Staksets tidigare liv som kriminell. En våldsam vardag som kulminerade i ett ettårigt fängelsestraff för narkotika- och vapenbrott, och en tillvaro den forne Kartellen-medlemmen i dag säger sig ha lämnat.

För drygt tio år sedan blev han frälst. Sedan dess har han bland annat arbetat med missbrukare och kriminella som vill bryta sitt destruktiva beteende. 2019 blev han evangelist i Livets ord. Sin resa från kriminell till gudfruktig har han återkommit till i flera intervjuer. Även i sitt Sommar i P1 2022 skildrade han sin destruktiva ungdomstid fylld av droger, värdetransportrån, sprängningar och självmordsförsök.

ANNONS

I Miséria syns han i rollen som förortskriminelle Adam som hamnar på en säkerhetsanstalt. Där träffar han grovt kriminelle Frankie (Daniel Webb), som presenterar honom för sin boss Chicago (Ola Rapace). Hans flickvän Alicia (Amanda Renberg) blir gravid samtidigt som Adam hamnar i ett eskalerande kaos av kokain, gangstermord, värdetransportrån och sjusiffriga skulder som måste betalas.

Att återuppleva sitt gamla liv under inspelningen innebar en sådan påfrestning att Sebastian Stakset, enligt Kingsize magasin, fick ett återfall.

– Det var superjobbigt för jag hade sex års nykterhet då, säger han till tidningen och fortsätter:

– Men när jag ser mina ögon i filmen och allt det som utspelar i den förstår jag varför. Även om en del i filmen är påhittat är det så många händelser som ligger verkligheten otroligt nära. Plus att inspelningen sammanföll med Nisses [Einárs] begravning, det blev helt enkelt för mycket som var tungt.

Genom filmen önskar Sebastian Stakset, som samarbetat med Einár på låtar som ”Inlåst” (2019), varna för sin tidigare livsstil.

Liam Norberg 2005 vid premiären av ”Blodsbröder”. Nu har skådespelaren, tidigare dömd för miljonrån i Göteborg, regisserat kriminaldramat ”Miséria” löst baserad på Sebastian Staksets liv.
Liam Norberg 2005 vid premiären av ”Blodsbröder”. Nu har skådespelaren, tidigare dömd för miljonrån i Göteborg, regisserat kriminaldramat ”Miséria” löst baserad på Sebastian Staksets liv. Bild: Janerik Henriksson / TT

Dömdes för rånet mot Gotabanken i Göteborg 1990

Regisserar filmen gör skådespelaren Liam Norberg, även han med ett välkänt kriminellt förflutet. Bara några dagar innan premiären av filmen ”Sökarna” – som blev hans stora genombrott 1993 – greps han. Senare dömdes han för ett värdetransportrån och för rånet mot Gotabanken i Göteborg, även kallat 930-miljonerskuppen, år 1990.

ANNONS

Nu, trettio år senare, har han suttit av sitt straff, funnit Gud och börjat resa runt i Sverige för att evangelisera. För Aftonbladet berättar han om hur han nu också startat sin egen församling.

– Min omvändelse var ganska radikal. Det var på Kronobergshäktet i Stockholm som jag gick ner på knäna och bad till Gud om förlåtelse, säger Liam Norberg till tidningen och fortsätter.

– Jag har gått igenom min vånda och min ångest från mina ungdomsår. Den sorgen kommer alltid att finnas med men jag tror att om man ber Gud och människor om förlåtelse är det vad man kan göra gällande ens förflutna.

”Miséria” har biopremiär fredagen 13 september. Parallellt släpper Sebastian Stakset också ett album med samma namn.

Läs mer om film på GP Kultur:

LÄS MER:Äntligen fick filmveteranen Pedro Almodóvar sitt Guldlejon

LÄS MER:Lady Gaga livar upp årets kändistäta Venedig-festival

LÄS MER:Recension: ”Beetlejuice, Beetlejuice” i regi av Tim Burton

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev:

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS