Tips: Göteborgs dans- och teaterfestival

En av världens mest ryktbara regissörer, Robert Wilson, kommer till Göteborg när Dans- och teaterfestivalen fyller 30 år. Dessutom går Anna von Hausswolff ihop med Operans danskompani för invigningsceremonin.
– Det känns lite overkligt, jag försöker att inte tänka för mycket på hur stort det är, säger von Hausswolff.

ANNONS

En fusion av dans och livemusik, så beskriver Göteborgs dans- och teaterfestival verket “Atlas song” som har världspremiär på festivalens invigning. Föreställningen, som är ett samarbete mellan Göteborgsfödda Anna von Hausswolff, koreograferna Imre och Marne van Opstal, ljuskonstnären Tom Visser och Göteborgsoperan danskompani, är baserad på von Housswolffs kommande skiva. Hon beskriver verket som mörkt och suggestivt.

– Landskapet som vi har byggt upp är ganska dovt och mörkt och tomt. Det är som ett tomt rum med ljuskällor från olika håll och kroppar som kämpar sig genom ett inre och yttre mörker.

Samarbetet mellan konstnärerna sker på initiativ av operan och även om arbetsprocessen varit intensiv är von Hausswolff glad över det de åstadkommit.

ANNONS

– Deras koreografi översätter musiken väldigt fint. Det är något mångfacetterat och poetiskt i hur de jobbar med kroppen och det är väldigt inspirerande att arbeta mot. Det inspirerar mig till att sjunga på ett annorlunda sätt, förhålla mig till kroppar, till narrativet och dansarna och deras uttrycksfulla ansikten och rörelser hjälper mig gå in i karaktär.

Repeterat intensivt i en månad

Det är första gången hon arbetar med dans och sin egen musik och att det sker nu, säger hon, beror på att hon inte längre är rädd för att uttrycka sig.

– Jag känner mig ganska trygg i mig själv som artist och känner att det är dags att ta mitt projekt till en ny plats för att se vad som händer och för att se om jag tycker om det.

I knappt en månad har de repeterat i operans studio i Torslanda. Att få komma till operans riktiga scen är stort för henne.

– Det är min drömscen, jag har velat spela och sjunga på operan sedan jag var liten. Det är ju det finaste man kan göra som musiker i Göteborg. Det känns lite overkligt, jag försöker inte tänka för mycket på hur stort det är, säger Anna von Hausswolff.

Stjärnregissören Robert Wilson på besök

En annan programpunkt som festivalen är stolt över att kunna presentera är monologen ”Dorian” skapad av allkonstnären Robert Wilson i samarbete med Düsseldorfer Schauspielhaus. Monologen framförs av skådespelaren Christian Friedel, känd från bland annat tv-serien ”Babylon Berlin”.

ANNONS

– Robert Wilson har inte varit representerad i Göteborg tidigare. Vi är jättestolta att ha den här föreställningen hos oss. Wilson är verkligen ett stort namn inom teater, opera och i viss mån konstvärlden. Och han kommer hit i egen hög person, säger Sarah Melin som projektledare med delat programansvar för festivalen.

Wilson har en bakgrund inom bildkonst, ljusdesign, opera och populärmusik. Han har både regisserat och skapat ljussättning för ”Dorian”.

– Det finns en dynamik och bredd i Robert Wilsons konstnärskap, men också en enorm precision. Det tillsammans med allt han plockar från de olika praktikerna, är vad som gör hans stråk unikt, säger Sarah Melin.

”Dorian” spelas på Lorensbergsteatern och Wilson själv kommer att delta i ett samtal med Stadsteaterns Linda Zachrisson på söndagsförmiddagen den 25 augusti.

Skådespelaren David Dencik deltar i ett samtal på måndagen tillsammans med Farnaz Arbabi på Unga Klara och regissören Eirik Stubø.

Fem tips från Lis Hellström Sveningson

I år firar Dans- och teaterfestivalen 30 år. Festivalen pågår mellan 23 och 31 augusti och spelplatserna är bland andra Göteborgsoperan, Stora teatern, Atalante – och Göteborgs gator.

GP:s kritiker Lis Hellström Sveningson har följt Göteborgs dans- och teaterfestival sedan starten 1994. Här ger hon tips på några höjdpunkter i årets festival:

ANNONS
Bild: Tilo Stengel

”Atlas song”, Göteborgsoperan 23 och 25 augusti

Invigningsföreställningen smälter samman ny levande musik och expressiv dans. Sångerskan, musikern och kompositören Anna von Hausswolff och koreografsyskonen Imre och Mare van Opstal från Nederländerna skapar ett spännande möte, som även markerar 30-årsjubileet för såväl festivalen som Göteborgsoperan.
Bild: Metlili

”Yé”, Stora teatern 23 och 24 augusti

Det stora cirkusintresset i Göteborg har dans- och teaterfestivalen grundlagt genom åren. Nu kommer Cirque Baobab från Guinea. Yé betyder vatten och med plastflaskor som rekvisita vill gruppen mana oss att bygga en bättre värld än den klimatkrisen förutspår.
Bild: Sankai Juku

”Unetsu – the egg stands out of curiosity”, Göteborgs stadsteater 24 och 25 augusti

De vitsminkade dansarna i butohkompaniet Sankai Juku gav göteborgarna oförglömliga minnen redan 1985. 1992 kom de tillbaka med ”Unetsu”, som fortfarande får världen att häpna. Nu har du chansen att se – eller återse – det tidlösa verket.
Bild: Lucie Jansch

”Dorian”, Lorensbergsteatern 24 och 25 augusti

Robert Wilson skapar teater med en avancerad mix av uttrycksformer och konstnärliga samarbeten. ”Dorian” undersöker dubbelheten och hur två personer kan gestaltas i en. Hör även mer om hans arbete i ett av festivalens samtal, 25 augusti.
Bild: Cécile Carlotti

Utomhusfestival, centrala Göteborg 23–25 samt 30–31 augusti

Du behöver ingen biljett och det är fri entré, håll bara ögonen öppna. I centrala Göteborg dyker ett dussintal olika föreställningar upp. Jag spanar in interaktiva ”Bench Invasion”, ”Macadam Piano et Melle 1925” med flygel på hjul samt trapetsartisterna från Cirkvost när de svingar sig högt över Götaplatsen.

LÄS MER:Valfritt pris på Stadsteatern – så många valde att betala

LÄS MER:Claes Eriksson och Galenskaparna lämnar Lorensbergsteatern

LÄS MER:Marie Richardson till Göteborgs stadsteater – spelar i ”Bernardas hus”

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS