Alla tre av Taylor Swifts konserter i Wien ställs in efter misstankar om att det fanns planer på en IS-attack mot evenemanget.
Alla tre av Taylor Swifts konserter i Wien ställs in efter misstankar om att det fanns planer på en IS-attack mot evenemanget. Bild: Claudio Furlan//

Tre gripna för terrormisstankar mot Swiftkonserter

Tre personer har gripits misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot de tre inställda Taylor Swifts-konserterna i Wien. Det rapporterar tidningen Der Kurier.
Personerna är 19, 17 och 15 år gamla och greps efter tips från utländsk säkerhetstjänst.

ANNONS
|

Taylor Swift skulle spela på Ernst-Happel-stadion i Wien 8, 9 och 10 augusti som en del av sin långa Eras-turné. På onsdagskvällen fattades beslut om att ställa in samtliga konserter efter misstänkta planer på en IS-attack mot evenemanget, uppger österrikiska tidningen Kronen Zeitung.

Tidigare under onsdagen rapporterade österrikiska myndigheter att två personer gripits misstänkta för att ha planerat en islamistisk attack i Wienregionen ‒ bland annat i anknytning till Taylor Swifts konserter. En 19-årig man greps i en stad söder om Wien.

”Den påstådde gärningsmannen fokuserade på Taylor Swift-konserterna. Förberedande åtgärder identifierades. Vi vet också att han svor trohet till IS. Det gjorde han för några veckor sedan” säger Franz Ruf, rikspolischef till Kronen Zeitung.

ANNONS

Senare blev det känt att även en andra person gripits i samband med attentatsplanerna, enligt tidningen.

På torsdagsmorgonen rapporterar tidningen Der Kurier att totalt tre personer har gripits misstänkta för att ha planerat ett terrordåd.

Specialstyrka slog till

Under en stor polisinsats i staden Ternitz ströp antiterrorpoliser tillförseln av gas och el till huset där den 19-årige mannen bor.

Därefter tog sig specialpolis sig in i huset.

Förutom att gripa 19-åringen beslagtog polisen ”kemiska och biologiska substanser” vilka skulle kunna användas för tillverka en ”smutsig bomb”, uppger källor för Der Kurier.

19-åringen ska enligt uppgifter till tidningen Puls 24 tidigare jobbat i ett laboratorium där han misstänks ha stulit kemikalier. Han har tidigare varit på säkerhetspolisens radar då han svurit trohet till IS. Det rapporterar Omni.

Polisen har information som tyder på att de misstänkta personerna radikaliserats på internet, meddelade rikspolischefen på en presskonferens, enligt Kronen Zeitung.

Arrangören: ”Hade inget annat val”

”Vi har inget annat val än att ställa in de tre planerade föreställningarna för allas säkerhet”, säger arrangören till ABC.

Först uppgavs bara att säkerheten skärpts, men nu kommer alltså besked att de ställs in. Alla tre konserter var helt slutsålda.

Näst på tur på turnén står Storbritannien, där Taylor Swift ska göra fem spelningar på Wembley arena i London under nästa vecka.

ANNONS

Under ett event för barn med Swift-tema i Southport i Storbritannien för två veckor sedan dödades tre barn och flera skadades allvarligt till följd av en knivattack. Kort efter händelsen uttryckte Swift chock och sorg över händelsen på sin Instagram, och hennes fans upprättade en insamling för att stötta de drabbade familjerna.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Swift-fansen som har samlat in 4 miljoner efter Southport

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS