Swift-fansen som har samlat in 4 miljoner efter Southport

Swifties-vännerna Cristina Jones och Holly Goldring visste direkt att de ville agera, när de hörde att 25 barn attackerats under en Taylor Swift-inspirerad dans- och yogakurs i Southport under måndagen.
– Vi kunde knappt tro det när vi mådde målet efter bara tre timmar, säger Cristina Jones.

ANNONS
|

Holly Goldring och Cristina Jones bor båda i södra England, men har aldrig träffats i verkligheten.

– Jag och Holly är administratörer för en Facebook-grupp för Swifties i Storbritannien och Europa, säger Cristina Jones.

Swifties, som fans till Taylor Swift kallar sig, är kända för deras engagemang online. Cristina Jones och Holly Goldrings grupp har 4500 medlemmar.

Cristina Jones är admin för en Facebook-grupp för Taylor Swift-fans i Europa och Storbritannien, och ansvarig för insamlingen Swifties for Southport.
Cristina Jones är admin för en Facebook-grupp för Taylor Swift-fans i Europa och Storbritannien, och ansvarig för insamlingen Swifties for Southport. Bild: Läsarbild

De två vännerna, som båda är i 20-årsåldern, fick höra om knivattacken mot 25 barn vid en Taylor Swift-inspirerad dans- och yogaklass via ett meddelande till adminchatten. Knivdådet har bragt tre barn, mellan sex och nio år gamla, om livet.

– Vi visste direkt att vi måste göra något. De är del av samma publik, en del av samma fangrupp.

ANNONS

De beslutade sig för att starta en insamling dedikerad till de som drabbats av attacken, där alla insamlade pengar skulle gå direkt till Alder Hey Children’s Hospital i Liverpool.

– Vi ville göra något som kändes respektfullt för familjerna som var drabbade. Där familjerna inte behövde vara direkt involverade, för att ge dem utrymme efter händelsen.

Holly Goldring, ansvarig för insamlingen, på en Taylor Swift konsert. Siffran 13 är viktigt för Swift-fansen.
Holly Goldring, ansvarig för insamlingen, på en Taylor Swift konsert. Siffran 13 är viktigt för Swift-fansen. Bild: Läsarbild

Turnumret 13

De två vännerna bestämde sig för att sätta ett mål på 13 000 pund, runt 180 000 kronor, eftersom 13 är Taylor Swifts turnummer och en viktig siffra för Swifties.

– Vi trodde att vi skulle nå summan efter någon vecka, så vi kunde knappt tro det när vi mådde målet efter bara tre timmar, säger Cristina Jones, och fortsätter:

– Jag tror vi lyckades nå målet så snabbt eftersom Swifties delade insamlingen online väldigt snabbt. Dessutom är det väldigt tydligt att pengarna går direkt till Alder Hey barnsjukhus och deras ideella förening.

Insamlingen är fortfarande öppen och de har i nuläget inte satt något nytt mål eller en deadline. Cristina Jones är i direkt kontakt med den ideella föreningen, berättar hon.

– De har varit fantastiska. Pengarna kommer bland annat gå till sjukhusets ambulerande enhet, som har vårdat flera av de som skadades i attacken.

ANNONS

Den Europa-baserade Taylor Swift-gruppen har gjort en del insamlingar tidigare, bland annat för Läkare utan Gränser, men aldrig något så här stort.

Cristina Jones och Holly Goldrings insamling Swifties for Southport är under onsdagen redan uppe i nära 4 miljoner kronor.
Cristina Jones och Holly Goldrings insamling Swifties for Southport är under onsdagen redan uppe i nära 4 miljoner kronor.

4 miljoner kronor

Under onsdagen har de samlat in 280 000 pund, nästan 4 miljoner kronor.

– Vi är så tacksamma till alla som skänkt pengar. Och vi har familjerna som drabbats ständigt i våra tankar.

Taylor Swift har tidigare uttryckt sin sorg över "förlusten av oskylda liv” på sociala medier, men hon ska inte ha bidragit till Cristina Jones och Holly Goldrings insamling.

– Men vi har inte gjort detta för att hon ska ta kontakt, och vi förväntas oss inte heller att hon kommer göra det. Vi tror att hon säkert bidrar på andra sätt.

Nu planerar Cristina Jones och Holly Goldring, som båda lyssnat på Taylor Swifts musik sedan de var tio år gamla, att äntligen träffas i verkligheten.

– I augusti, förhoppningsvis.

LÄS MER:Alice, 9, Bebe, 6 och Elsie, 7 döda i knivattacken

LÄS MER:Lågor och upplopp timmar efter känslosam minnesstund i Southport

LÄS MER:Taylor Swifts fans samlar in pengar till offren i knivdådet

ANNONS