TV4-programmet ”Berget” pausas efter dödsfall

Tidigare i veckan dog en man i 50-årsåldern under inspelningsarbetet med TV4:s nya äventyrsprogram ”Berget”. Nu meddelar kanalen att programmet pausas.
– Det är inte rätt tidpunkt att fortsätta med inspelningen, säger Karin Nyman på TV4.

ANNONS
|

”På torsdagskvällen beslutade TV4:s innehållsledning tillsammans med produktionsbolaget Jarowskij att det inte är rätt tidpunkt att fortsätta inspelningen av ”Berget”, som därför pausas. Deltagarna och produktionsteamet lämnar under fredagen inspelningsplatsen och åker hem”, skriver TV4 i ett internt meddelande enligt kanalens nyhetsredaktion.

Det var i onsdags som en svensk man i 50-årsåldern fick hjärtstopp och strax därefter avled i närheten av sjön Kobbvatnet i Sørfolds kommun strax utanför norska Narvik. Mannen var en av deltagarna i TV4:s nya äventyrliga realityserie ”Berget” som går ut på att 15 okända svenskar ska bestiga det höga berget Stetind i Norge och ta sig an allehanda utmaningar.

ANNONS

– Sedan dödsfallet skedde har vi helt fokuserat på att ta hand om alla inblandade och ge dem krisstöd, säger TV4:s kommunikationschef Karin Nyman till GP.

Hon bekräftar också att dödsfallet skedde framför produktionsbolaget Jarowskis tv-kameror. Däremot är det oklart hur mycket som faktiskt fastande på film eller vad de andra deltagarna såg och uppfattade av olyckan.

– Jag vet faktiskt inte det.

Beslutat att pausa inspelningen

Inspelningarna av realityserien hade startat dagen innan dödsolyckan med rapparen och hiphopprofilen Petter som programledare och var planerade att pågå under två veckor.

– Deltagarna och produktionsteamet har varit med om en svår upplevelse och nu behöver de få komma hem och bearbeta det som har hänt. Vi har därför beslutat att ta en paus i inspelningen och alla kommer att lämna området under fredagen.

Hur mår de inblandade?

– Det som hänt har varit svårt för alla.

Kommer programmet att spelas in vid ett senare tillfälle?

– Vi har skjutit alla sådana större beslut på framtiden. Det får bli en senare fråga, säger Karin Nyman.

Petter: ”Bara chock”

”Bergets” tilltänkta programledaren Petter Alexis Askergren gjorde ett uttalande under torsdagen om dödsolyckan på sitt Instagram.

"Det här är så fruktansvärt! Jag hade en ledig dag igår och var inte på inspelningsplats då dödsfallet inträffade, Jag hade precis varit på en löprunda och kom ned till kontoret på eftermiddagen då jag snabbt inser att något hemskt har inträffat. Till en början var allt så overkligt och svårt att ta in. Bara chock! Känslan av hjälplöshet av att inte kunna vara där på plats var hemsk och svämmade över mig. Sen gällde det att ta hand om alla deltagare och medarbetare som var ute på inspelningsplatsen då det kom tillbaka i mindre grupper till hotellet i Köpsvik. Efter det kom chocken tillbaka tillsammans med alla känslor. Jag kan inte beskriva den här sorgen i ord. Mina tankar går ut till familjen, anhöriga, deltagarna och alla medarbetare på plats och i hela produktionen. Det här är vad jag har att säga med respekt till alla inblandade."

ANNONS

Inget tyder på att brott har begåtts

Den norska polisen har inlett en brottsutredning men det finns inget som tyder på att ett brott har begåtts.

– Det är standardprocedur att undersöka saken om dödsorsaken är oklar. Vi har fått vissa svar, och just nu har vi ingen grund att tro att något straffbart har skett, sade polisadvokaten Erik Magnus Blomli vid Nordlands polisdistrikt till GP på torsdagen.

Polisen har också tagit vittnesmål från deltagare och produktionsteam på plats vid dödsfallet, samt granskat det inspelade videomaterialet.

Den avlidne mannens anhöriga är underrättade om olyckan men TV4 vill inte avslöja mannens identitet.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Svensk man död under tv-inspelning i Norge

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS