Utredning mot Joakim Lamotte nedlagd

Debattören Joakim Lamotte och Vänsterpartisten Kristofer Lundberg polisanmälde varandra för misshandel, efter en demonstration i augusti. Utredningen mot Joakim Lamotte är nu nedlagd, bekräftar åklagare Maria Thorell.

ANNONS
|

Joakim Lamotte anmäldes för misshandel vid en demonstration på Gustaf Adolfs torg den 25 augusti, efter ett möte med Vänsterpartisten Kristofer Lundberg.

Nu bekräftar åklagaren i fallet, Maria Thorell, att förundersökningen mot Lamotte är nedlagd.

Tidigare i veckan har Lamotte själv kungjort detta på sin hemsida. Han skriver där bland annat: ”Jag kan bara säga att de senaste veckorna har varit för jäkliga” och fortsätter senare: ”När beskedet kom att polisanmälan mot mig är nedlagd föll en sten från mitt bröst”.

Incidenten började med att Joakim Lamotte gick fram till Lundberg, som är ordförande i Vänsterpartiet Angered, inför demonstrationen i augusti.

ANNONS

Därefter går meningarna isär. Joakim Lamotte säger att han vandrar fram till Lundberg för att ställa frågor. Han vill spela in en intervju, och går fram för att hälsa i hand. Snart får han ta emot ”flera slag och sparkar mot kroppen”, och påstår sig även ha blivit rånad på sin mobil.

"Han trycker upp kameran i ansiktet på mig”

Kristofer Lundberg uppger däremot att det var Joakim Lamotte som attackerade honom. Han har tidigare berättat att Lamotte kommer fram under demonstrationens förberedelser, och på ett ”väldigt offensivt och aggressivt” vis börjar ställa frågor. Lundberg försöker gå iväg.

– Han (Lamotte) kommer och trycker upp kameran i ansiktet på mig, varpå jag tar ner kameran med min hand. Då hytter han ett slag i ansiktet på mig med den andra handen, säger Lundberg senare i samma artikel.

– Vi ropar på polis och brottar ner honom tills polisen kommer, men han är så våldsam så jag får hjälpa till att hålla ner hans ben för han sparkar och har sig.

Nu är alltså utredningen mot Lamotte nedlagd. Förundersökningen mot Lundberg är det emellertid inte.

– Det är väldigt skönt att få det här beskedet, säger Joakim Lamotte när GP når honom.

ANNONS

– Folk har trott att jag har åkt dit och slagits när jag i själva verket var den som blev nedslagen och rånad. Det har varit rätt jobbigt faktiskt. Dagligen har man fått förklara sig, så fort man träffar någon.

I vilka sammanhang har du behövt förklara dig?

– I alla möjliga. Man har gått in i en affär och de som har jobbat har frågat mig: ”Vad var det som hände?” Anhöriga har ringt, folk har kommit fram på stan och sagt ”Har du varit ute och slagits något på sistone?”

Hur känner du inför det som hände under demonstrationen nu, när en månad har passerat?

– Det är fortfarande chockartat. Jag har varit i ganska många knepiga situationer som journalist. Men att en förtroendevald politiker gör något sådant, det chockade mig.

Vad hade du för del i bråket som uppstod, skulle du säga?

– Jag tänkte kanske att han inte gladeligen skulle svara på mina frågor, men hade ingen tanke på att han skulle flyga på mig.

Angående utredningen mot Kristofer Lundberg säger åklagare Maria Thorell följande:

– När det gäller Lamottes anmälan har tre personer idag delgetts misstanke om brott. I övrigt vill jag inte kommentera ärendet, säger åklagare Maria Thorell.

ANNONS

När GP nådde Kristofer Lundberg tidigare i veckan ville han inte kommentera ärendet.

LÄS MER:V-ordföranden: Haft allvarligt samtal med Lundberg

LÄS MER:Alla är journalister – men vem är oberoende?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS