Vad tycker du om Timothée Chalamet som Bob Dylan?

Är det heta stjärnskottet Timothée Chalamet rätt person att gestalta ikonen Bob Dylan? Dylan-experter hyllar nu skådespelarens röst. Samtidigt riktas kritik mot 28-åringens utstrålning, som enligt vissa inte är tillräckligt ”rå”. Vad tycker du? Se trailern till filmen ”A complete unknown” här – och rösta: passar han i rollen?

ANNONS
|

I december 2025 väntas en ny film om Bob Dylan ha premiär, i regi av James Mangold – som tidigare bland annat regisserat ”Walk the line” om en annan musikalisk legend: Johnny Cash. Där syntes Joaquin Phoenix som den missbrukande Nashville-profilen.

När regissören – vars senaste film var ”Indiana Jones and the dial of destiny” – nu ger sig i kast med musik-ikonen och nobelpristagaren Bob Dylan väljer han att låta 28-årige Timothée Chalamet spela huvudrollen. Han gestaltar en nittonåring Dylan som pank och okänd anländer till New York 1961 med gitarren i näven.

Då har han liftat från Minnesota in till storstaden för att möta sin idol: Woody Guthrie, mannen som inspirerade honom att börja spela folkmusik.

ANNONS

Dylan söker upp Guthrie, som ligger döende i Huntingtons sjukdom, och spelar en låt för honom på dödsbädden. Det blir början på en lång och enormt framgångsrik karriär, även om filmen främst fokuserar på 1960-talets första hälft.

Redan i våras när de första bilderna inför ”A complete unknown” släpptes fylldes sociala medier med reaktioner och svidande kritik. Inte minst valet av just Timothée Chalamet – som setts i storfilmer som ”Wonka”, ”Dune”, ”Call me by your name” och ”Beautiful boy” – väckte blandade känslor. ”Timothée må vara en bra skådis men lever inte upp till det här” skriver en röst på X som beklagar att stjärnskottets utstrålning inte är tillräckligt ”rå” och kaotisk.

Döm själva – här är den första trailer som släpptes för sex dagar sedan, där Chalamet uttolkar Dylan och spelar gitarr:

Utifrån trailern har branschtidningen Variety nu låtit ett dussin Dylan-experter lyssna på Timothée Chalamets sång och bedöma hans insats rent musikaliskt. Resultatet visade sig bli rena hyllningen. Många av de tillfrågade – bland dem författare, kritiker, studenter och podcastare – var imponerade av stjärnskottet och uttryckte optimism inför den kommande filmbiografin.

Bob Dylan har även tidigare varit föremål för en rad tv-serier och filmer. Extra minnesvärd och därtill experimentell i musik-biografi-genren är Todd Haynes ”I’m not there” där inte färre än sex skådespelare tolkar och gestaltar faser i sångarens liv: Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger och Ben Whishaw.

ANNONS

LÄS MER:Såhär behandlar man inte Blur

LÄS MER:Ola Salo redo för att bli Willy Wonka på Göteborgsoperan

LÄS MER:Väskförbudet på Way Out West – allt du behöver veta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS